Вијести, Регион

ХАН: Србија се обавезала да постепено усагласи ставове са ЕУ и поводом санкција Русији

„ОВО ОПРЕДЕЉЕЊЕ СРБИЈЕ НЕ СМЕ ДА БУДЕ ДОВЕДЕНО У ПИТАЊЕ У КОРИСТ ПРИСТУПА `ТАМО АМО`, ИЗМЕЂУ ЕУ И РУСИЈЕ”

         СРБИЈА се правно обавезала, у оквиру приступних преговора, да постепено усагласи своје ставове са ЕУ о тешким питањима као што су санкције Русији. То је веома важно и очекујемо од Београда да испоштује ову обавезу”, изјавио је комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Хан за „Вечерње новости” од четвртка.

         Европски комесар који у четвртак долази у Београд, додао је и да има разумевање за историјске везе Србије и Русије и да разуме да се Београд не приморава да направи једноставан избор.

         „Ваша држава је идентификовала улазак у ЕУ као свој кључни стратешки циљ, који је премијер Вучић потврдио током недавне посете председника Путина Србији. Очекујемо од представника ваших власти да наставе да показују приврженост коју имају према кључном стратешком циљу уласка у ЕУ”, рекао је Хан.

         Нагласио је и да је темељни ангажман Србије према вредностима и интересима ЕУ важан и током њеног председавања ОЕБС-ом наредне године.

         „Ово опредељење Србије не сме да буде доведено у питање у корист приступа `тамо-амо`, између ЕУ и Русије”, рекао је Хан.

         Он је поручио и да се политика проширења не доводи у питање и да је његов циљ да подржи Србију и да јој помогне да напредује на путу ка ЕУ.

         Упитан када ће бити отворено прво преговарачко поглавље, Хан је одговорио да је тренутно јасно да неће бити остварена једногласност земаља чланица ЕУ да би се отворио прво поглавље, пре него што буде констатован напредак у поглављу 35 које се односи на нормализацију односа са Косовом.

Хан о Србији, ЕУ и санкцијама Русији

Хан о Србији, ЕУ и санкцијама Русији

„Будућност и Србије и Косова је у Европи. Не постоји алтернатива паралелном сталном напретку и једних и других ка ЕУ. Зато очекујемо од свих земаља чланица да испрате овај процес и подстичу нормализацију односа између Београда и Приштине”, поручио је Хан.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *