Вијести, Регион

Хаг упутио генерала Павковића на издржавање казне у Финској

ИМА ПРАВО ДА ЗАТРАЖИ ПРЕВРЕМЕНО ПУШТАЊЕ ИЗ ЗАТВОРА КАДА БУДЕ ОДСЛУЖИО ДВЕ ТРЕЋИНЕ КАЗНЕ

         БИВШИ командант Треће армије Војске Југославије Небојша Павковић, којем је у јануару пред Хашким трибуналом потврђена првостепена пресуда од 22 године затвора, пребачен је у Финску на издржавање казне, објавио је данас Трибунал.

         Одлуку да ће Павковић служити казну у Финској донео је 13. марта председник Трибунала Теодор Мерон, који је наложио да информација буде доступна јавности по премештају Павковића у ту земљу.

         У образложењу се наводи да је Финска изразила спремност да Павковић одслужи казну у тој земљи.

         Мерон је у марту позвао надлежну службу Хашког трибунала да упути званичан захтев влади Финске о издржавању казне Небојше Павковића да би се организовао његов трансфер у ту земљу, до када је Павковић био у притвору Трибунала.

         У одлуци се подсећа да је споразум Хашког трибунала и Финске о издржавању казни хашких осуђеника у тој земљи ступио на снагу 7. маја 1997. године.

         Жалбено веће Хашког трибунала изрекло је 23. јануара правоснажне пресуде бившем потпредседнику Владе СР Југославије Николи Шаиновићу, генералима војске и полиције Небојши Павковићу, Сретену Лукићу и Владимиру Лазаревићу, оптуженим за злочине почињене над косовским Албанцима 1999. године.

         Првостепене казне смањене су свима осим Павковићу.

Командант Треће армије Војске Југославије Небојша Павковић

Командант Треће армије Војске Југославије Небојша Павковић

Правила Трибунала предвиђају да осуђени могу да затраже превремено пуштање из затвора када буду одслужили две трећине казне.

Генерали Павковић, Лазаревић и Лукић добровољно су се предали суду 2005. године.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *