Вијести, Регион

Груевски, Ахмети и Тачи се разишли са Заевом – без икаквог договора

„ГЛАВНИ АМЕРИКАНАЦ” ИЗЈАВИО ДА ЋЕ ОД БРИСЕЛА ТРАЖИТИ „РЕШЕЊА ЗА КРИЗУ“

        ЛИДЕРИ четири најутицајније странке у Македонији и данас су се разишли без договора о могућностима за решење политичке кризе која у Македонији траје од прошлих избора, а интензивирана је „афером прислушкивање”, коју је половином фебруара покренуо председник СДСМ Зоран Заев.

        Након састанка којем су присуствовали вође ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, ДУИ Али Ахмети и ДПА Мендух Тачи, Заев је новинарима рекао да његова странка остаје при захтеву да се формира прелазна влада, без Груевског.

Вођа СДСМ је потврдио да ће сутра отићи у Стразбур и да тамо очекује да ће чути конкретне предлоге за решење политичке кризе, као и да је наредни састанак „четворке” договорен за 26. мај.

        Објаснио је да су све странке учеснице на сто ставиле своје предлоге тема за разговор, али да ништа од тога није отворено, јер је, како је рекао, претходно неопходно испунити неке услове, а то је да сви учесници буду равноправни у дијалогу и гаранције да ће бити спроведено оно што буде договорено.

       „Очигледно је да за сада договора нема”, рекао је Заев и додао да СДСМ инсистира на новој влади без обзира да ли ће она бити прелазна, експертска или политичка.

        Ахмети и Тачи нису давали изјаве, а Груевски је кратко рекао да ће изјаву дати вечерас.

        Вечерас се, наиме, у Скопљу одржава митинг подршке власти у организацији ВМРО-ДПМНЕ на коме ће се обратити Груевски.

Зоран Заев

Зоран Заев

Истовремено, испред зграде владе и даље траје протест у организацији СДСМ-а који је започео јуче поподне, а након официјелног дела једна група активиста, међу којима и Заев, је преноћила у шаторима.

Они тврде да ће ту остати све док Груевски не поднесе оставку.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *