Вијести, Регион

Грчка тражи додатну ратну одштету од Немачке и не пристаје на „лекције из морала”

АТИНСКИ МЕДИЈИ ПИШУ О ОДШТЕТИ ОД 160 МИЛИЈАРДИ ЕВРА, СА КАМАТАМА – 500 МИЛИЈАРДИ

  • ЦИПРАС: И Немачка мора платити своје дугове. Ми немамо намеру – нагласио је Ципрас – да другима држимо лекције из морала, али немамо намеру ни да слушамо туђе лекције из морала. У Европи је последњих година преовладао морализаторски тон, али Грчка нема намеру да буде ученик са спуштеним погледом пре учитељем-моралистом

         ГРЧКА влада је вечерас и званично објавила да Немачка није у пуном износу обештетила Грчку за бруталну окупацију у Другом светском рату. Чак је то питање повезала са својим актуелним дугом према страним повериоцима.

         Премијер Алексис Ципрас рекао је да уговор о репарацији с Немачком из 1960. године није покрио главне захтеве Грчке, укључујући надокнаду за уништену инфраструктуру, ратне злочине и враћање принудног зајма који су нацисти узели од окупиране Грчке, а никада га нису вратили.

         Ципрас је у парламенту рекао да ће Грчка поштовати своје обавезе према кредиторима, укључујући и Немачку, али да неће „одустати од својих неопозивих захтева за репарацијама из Другог светског рата“.

         „И Немачка мора платити своје дугове. Ми немамо намеру – нагласио је Ципрас – да другима држимо лекције из морала, али немамо намеру ни да слушамо туђе лекције из морала. У Европи је последњих година преовладао морализаторски тон, али Грчка нема намеру да буде ученик са спуштеним погледом пре учитељем-моралистом.

         Ципрас је посебно апострофирао однете археолошке вредности и „принудни зајам“ Трећем Рајху, али и нагласио да се немачки дуг тиче свих народа Европе који су се борили против нацизма. Поновио је да Атина од својих захтева неће одустати:

         „Ми то не можемо учинити због своје историје, због бораца нашег покрета отпора, због жртава палих у Другом светском рату. Због Европе и људи који имају право на памћење и на будућност слободну од свих врста тоталитаризма“.

         Ципрас се „позабавио“ и самом Немачком, рекавши:

         „Немачка је, упркос злочинима Трећег Рајха и хитлеровских хорди које су палиле цео свет, упркос злу Холокауста, ипак добила – праведно добила – цео низ погодности. Као главно, било јој је олакшано дужничко бремеиз Првог светског рата по Лондонској конвецнији из 1953. године, а још су савезници издвојили огромне суме за њену обнову“.

         Грчки медији објављују да је немачка окупација њиховој земљи нанела преко 160 милијарди евра штете, од тога (без камата) – 108 милијарди за разорену инфраструктуру, а 54 милијарде су зајам који је Банка Грчке била принуђена да одобри нацистима.

         Са каматама, сума би наводно достигла 500 милијарди евра.

Грчки премијер Алексис Ципрас

Грчки премијер Алексис Ципрас

Немачки медији су писали о штети од само 11 милијарди евра..

Немачки министар економије, Зигмар Габријел, у фебруару је рекао да Берлин Грцима неће платити ништа за злочине нациста.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *