Вијести, Регион

Грчка или бугарска политика?

ВИЛЊУС – Летонска премијерка Лајмдота Страујума изразила је данас чуђење због критике санкција Европске уније Русији коју је изрекао председник грчке владе Алексис Ципрас на сусрету у среду са руским председником Владимиром Путином.

Летониjа осудила Ципрасову критику санкциjа Русиjи

Према њеним речима, Атина је гласала за проширење санкција ЕУ прошлог месеца. „На том састанку у марту, грчки премијер прихватио је заједничку позицију. Зато је за мене било изненађење оно што је рекао у Москви“, рекла је премијерка Летоније, чија земља тренутно председава ЕУ, током посете Литванији, преноси АфП.

Литвански премијер Алгирдас Буткевичиус рекао је да су циљеви Ципрасове посете Русији „потпуно несхватљиви“ и да је сусрет са Путином „изазвао забринутост многих земаља ЕУ“.

Ципрас је током посете Москви осудио „зачарани круг санкција“, навела је француска агенција, подсећајући да су лидери ЕУ саопштили да ће одустати од санкција Русији уколико буде поштован прекид ватре у Украјини постигнут у фебруару.

АфП наводи да су балтичке државе, под доминацијом Москве до 1990-91, поново позвале на јачање санкција Москви због прошлогодишњег присаједињења Крима.

Летониjа осудила Ципрасову критику санкциjа Русиjи

Летониjа осудила Ципрасову критику санкциjа Русиjи

ТАС С је из Виљнуса пренео да су после годишњег радног сусрета премијера, председница владе Летоније и председник естонске владе Тави Ријвас рекли да „у скорије време не намеравају да пружају подршку Украјини испорукама наоружања“. „Испорука оружја није наш циљ“, рекла је Страујума, додајући да се Летонија концентрише на пружање хуманитарне помоћи и пружање подршке у спровођењу структурних реформи у Украјини.

Ријвас је рекао да је Кијеву потребна ескпертска помоћ за политичку, економску и правну реорганизацију, наводи руска агенција.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *