Вијести, Регион

Грчка ће својој сиротињи омогућити и плаћање пореза на рате

ЦИПРАС У ВАТРЕНОМ ГОВОРУ У ПАРЛАМЕНТУ: НЕ ОДУСТАЈЕМО ОД ПРЕДИЗБОРНИХ ОБЕЋАЊА

  • Говорећи о претњама и притисцима из ЕУ, Алексис ЦИПРАС рекао: „Нека задрже своје претње тамо где раде. Оне не важе за ову владу и за овај народ”
  • Немачки министар финансија, Волфганг Шојбле, упозорио је данас да Грчкој цури време у преговорима о новим условима међународног пакета помоћи, због чега је позвао званичну Атину да се фокусира на враћање конкурентности

         ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас поручио је данас – говорећи у парламенту уочи састанка са лидерима Француске и Немачке – да ће његова влада испоштовати предизборно обећање о окончању мера штедње.

         „Нека задрже своје претње тамо где раде, не за ову владу и још важније, не за овај народ”, рекао је Ципрас на крају 30-минутног говора пред посланицима, пропраћеног аплаузом чланова његове странке.

         „Једноставно речено: Нећемо одустати од обећања која смо дали”, додао је Ципрас.

         Грчки парламент усвојио је данас закон против сиромаштва, први од како је левичарска влада изабрана 25. јануара, навео је АП.

         Комесар ЕУ за економске послове Пјер Московиси је претходно изјавио да Европска унија неће спречавати Грчку да донесе закон о заштити најсиромашнијих грађана, одбацујући наводе да жели да Атина одустане од те мере јер се она коси са обавезама које је преузела у оквиру програма међународне финансијске помоћи.

         Атина је бурно реаговала на изјаву представника тима Европске комисије у Грчкој, Деклана Костела, који је у писму позвао грчку владу да не гласа о закону, којим се обезбеђује бесплатна електрична енергија и бонови за храну за најсиромашнија домаћинства.

         Нова влада у Атини има рок до априла да достави предлог реформи својим кредиторима како би добила „зелено светло” за свој план четворогодишњег економског опоравка.

Алексис Ципрас

Алексис Ципрас

Међутим, до постизања тог договора, званична Атина остаје без приступа средствима која су преостала у оквиру пакета помоћи ЕУ и ММф-а у вредности од 240 милијарди евра. Грчка овог месеца мора да пронађе око шест милијарди евра за отплату рате дуга.

Наводни Костелови коментари се, према писању грчке штампе, односе и на закон који би омогућио плаћање пореза у ратама, о ком би грчки парламент требало да гласа сутра.

Немачки министар финансија, Волфганг Шојбле, упозорио је данас да Грчкој цури време у преговорима о новим условима међународног пакета помоћи, због чега је позвао званичну Атину да се фокусира на враћање конкурентности.

„Ја и сви који се баве овим питањем делимо исти утисак, а то је да Грчкој цури време. Они очигледно имају извесне проблеме”, изјавио је Шојбле на конференцији за новинаре у Берлину, а преноси Ројтерс.

Немачки министар је одбацио могућност реструктурирања грчког дуга, додајући да би преговори требало да се фокусирају на то како грчку привреду учинити конкурентнијом.

Тензије између Немачке и Грчке су порасле у последњих неколико недеља, али је Шојбле данас одбацио критике да су његови коментари о Грчкој погоршали односе двеју земаља.

„Не знам да сам било какву непријатну изјаву упутио на рачун грчких политичара”, изјавио је Шојбле, и додао да се одувек коректно понашао према грчком колеги Јанису Варуфакису.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *