Вијести, Регион

„Газпром“ улази власнички у „Петрохемију“ и опрашта Србији дугове за гас

НОВАК: НЕМА ПРОМЕНЕ МЕЂУВЛАДИНОГ СПОРАЗУМА О НИС-У, „ПОКРЕНУТИМ ПИТАЊИМА“ БАВИЋЕ СЕ РАДНА ГРУПА

        СРБИЈА може вратити дуг „Газпрому“ давањем власничког удела у панчевачкој „Петрохемији“ – саопштио је данас у Москви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

        Он је ово рекао по завршетку заседања међувладиног руско-српског комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу. Није, међутим, открио колики би био удео „Газпрома“ у панчевачкој фирми.

         „Разговарали смо о тој могућности и договорили се да дуг за гас претворимо у власништво „Газпрома“. Поред осталог, у „Петрохемији“. То је начелни договор“ – открио је Дачић.

        Србија је, иначе, данас предложила Русији повратак „толинг-шеми испорука гаса“. Ово би подразумевало бесцаринску прераду руских сировина у Србији са извозом „готових производа“.

        Дачић се није упуштао у појединости, али је признао да се Србија – због кризе у Украјини – обратила Русији са молбом да повећа испоруке гаса Србији. И због сигурности у снабдевању гасом наших предузећа.

        Руски министар енергетике Александар Новак изјавио је по завршетку преговора да две земље не планирају да мењају међувладин споразум о купопродају НИС-а.

„Газпром“ улази власнички у „Петрохемију“ и опрашта Србији дугове за гас

„Газпром“ улази власнички у „Петрохемију“ и опрашта Србији дугове за гас

„Приватизација НИС обављена је на законит начин. НИС је највећи порески обвезник у Србији и наставља да ради. Питања која су покренута треба да разматра посебна радна група“ – нагласио је Новак.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *