Вијести, Регион

Гашић: Србија не разматра чланство у војном савезу

БЕОГРАД – Србија, као војно неутрална земља, развија партнерства и на истоку и на западу, на основу међусобног уважавања и интереса, и у овом тренутку не разматра чланство у било ком војном савезу, изјавио је у Кини министар одбране Братислав Гашић.

Он је на форуму Сјангшан – престижној научној конференцији која се одржава у Пекингу, истакао да су полазишта српске националне безбедности европска спољнополитичка оријентација и унапређење сарадње са најутицајнијим субјектима међународне заједнице и државама у региону.

Говорећи на скупу који је отворио министар националне одбране Кине генерал-пуковник Чанг Ванћиуен, Гашић је подсетио да југоисточна Европа има велики геостратешки значај и потенцијал.

Због тога, како је подвукао, државе које се налазе у том делу Европе, имају директну одговорност да тај простор учине безбедним.

„Достизање потребног нивоа безбедности кључни је предуслов за интеграцију региона у мрежу глобалне безбедности. Став Србије је да су главне претње регионалној, али и међународној безбедности тероризам, прекогранични криминал, пролиферација оружја за масовно уништење, корупција и трговина дрогом“, рекао је Гашић.

Министар одбране Братислав Гашић

Министар одбране Братислав Гашић

Он је захвалио и на гостопримству и нагласио да је задовољан разговорима које је имао током посете Кини.

„Изузетни резултати процеса модернизације ове прелепе земље, доказ су шта Кина данас представља у међународним односима. Они истовремено на најбољи начин потврђују исправност одлуке државног руководства Србије да гради стратешко партнерство и да Кина буде један од четири стуба спољне политике“, закључио је српски министар одбране.

Извор: РТВ

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *