Вијести, Регион

„ГАРДИЈАН“: Истрага кренула према Тачијевом ујаку и тајној служби „Шик“

ФРАНЦУСКА КОЈА ТОБОЖЕ „ВОЛИ СРБИЈУ” И ТРЕНИРАЛА И ШТИТИЛА ОВК

  • Осуђени плаћени убица Назима Блаца у видео-признању из новембра 2009. рекао да jе радио за Тачијевог ујака Aзема Суљу, jедну од 10 особа коjима се бави наjновиjа истрага.
  • Блацина породица из безбедносних разлога у среду послата у иностранство
  • Лондонски лист тврди да истрага о „Шику“ – таjанственоj шпиjунскоj групациjи коjа jе званично расформирана – може бити неприjатна и по западне обавештаjне службе, посебно америчку ЦИA и француски ДГСE, чиjа подршка Tачиjу, ДПK и „Шик” датира од рата на Kосову 1999. године
  • Jедан истражитељ са Kосова, пише „Гардијан”, проценио jе да jе таj тим за ликвидациjе одговоран за убиство наjмање 30 људи, и да jе веза са Французима помогла да Eулекс нерадо отвара истраге о политичарима високог профила на Kосову

        ЕУЛЕКС, који се недавно нашао на удару критика због тога што је наводно штитио моћне политичаре на Косову, покренуо је истрагу око везе између осуђеног плаћеног убице Назима Блаце и ујака одлазећег косовског премијера Хашима Тачија, пише лондонски „Гардијан”.

        Како се наводи, то је први пут да је неки члан Тачијеве породице постао предмет значајне истраге.

        „Гардијан” примећује да се истрага покреће пет година након што је Блаца на једном видео снимку признао да је учествовао у бројним убиствима политичких противника, као део групе за ликвидацију, која је радила за „Шик” – обавештајно крило ДПК.

        На писање лондонског дневника реаговала је Тачијева канцеларија, која изнете тврдње одбацује као нетачне.

        „Објављени чланак је и по садржају и као прича неистинит и неприхватљив. Канцеларија премијера изражава чуђење да лист са таквом традицијом дозвољава објављивање дезинформација и инсинуација”, каже се између осталог у саопштењу које су објавили приштински медији.

        А „Гардијан” даље наставља да истрага о „Шику“ – тајанственој шпијунској групацији која је званично расформирана – може бити непријатна по западне обавештајне службе, посебно америчку ЦИА и француски ДГСЕ, чија подршка Тачију, ДПК и „Шик” датира од рата на Косову 1999. године.

        У то време, пише „Гардијан”, Американци и Французи су подржавали Тачија као најефикаснијег команданта ОВК који се борио против српске војске.

        Неки истражитељи Еулекса верују да су ове тајне везе током рата помогле заштити лидера ДПК и спречили њихове покушаје да обуздају корупцију и организовани криминал на Косову од проглашења независности 2008.

        У свом видео-признању из новембра 2009, Блаца је рекао да је радио за Азема Суљу, ујака косовског премијера, једну од 10 особа којима се бави најновија истрага.

        Позивајући се на косовску штампу, „Гардијан” пише да је Блацина породица из безбедносних разлога у среду послата у иностранство.

        Започињање нове истраге, коју ће водити косовски истражитељи и истражитељи Еулекса, покренуће и питање зашто она није обављена пет година раније.

        У поменутом видео-снимку из 2009, Блаца је рекао да је радио за групу за егзекуције „Шика“, која је осумњичена за убијање такозваних „колаборациониста“, затим званичника Демократског савеза Косова, као и потенцијалних сведока ратних злочина команданата ОВК.

        Блаца је признао да је између 1999. и 2003. учествовао у 17 кривичних дела, укључујући убиства, покушаје убистава, претње и уцене, при чему је тврдио да је радио директно за Суљу.

        „Гардијан” наводи да је „Шик” био главни инструмент политичких злочина и крупан злочиначки подухват са годишњим приходом од око 200 милиона долара.

        Блацино признање би се могло показати веома непријатним по Еулекс и ако се покаже тачним да је он месецима покушавао да изнесе исказ главном тужиоцу те европске мисије, који о томе није оставио никакав запис. Штавише, било је потребно четири дана од  јавног сведочења Блаце да би га Еулекс ухапсио и ставио у безбедан притвор.

        Кадри Весели, шеф „Шика“ и особа веома блиска Тачију, изјавио је пре неколико година америчком порталу „Глобал Пост“: „Имали смо много партнера – 25 тајне агенције… САД су нам много помагале“, казао је тада Весели, али је демантовао да је „Шик” изводио систематска политичка убиства.

        Поред ЦИА, „Шик” је примао посебну помоћ и од француске службе ДГСЕ. Француска је пружила војну обуку припадницима ОВК. Записи британских прислушкивања комуникација српске војске током рата су открили и да су припадници ДГСЕ били убијени заједно са борцима ОВК у једној српској заседи, пише „Гардијан”.

        У пролеће 1999. године, по истражитељима који су пратили активности „Шика“, група од 20 припадника те организације пребачена је са једног брода у албанској луци Драч на француски војни брод, и у француској прошла специјалну обуку. По истражитељима, неколико тих обучених Албанаца касније су постали припадници групе за убиства.

        Француска веза са „Шиком“ је оснажена када су, након интервенције НАТО-а 1999. године француске снаге преузеле контролу на северу Косова, у које спада и област Дренице, одакле долази и породица Хашима Тачија и његовог уског круга.

Азем Суља

Азем Суља

Један истражитељ са Косова, пише „Гардијан”, проценио је да је тај тим за ликвидације одговоран за убиство најмање 30 људи, и да је веза са Французима помогла да Еулекс нерадо отвара истраге о политичарима високог профила на Косову.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *