Регион

Фонду за треће и четврто дијете 900.000 КМ

026173

Влада Републике Српске одобрила је 900.000 КМ, предвиђених буџетом Српске за ову годину у оквиру Министарства породице, омладине и спорта, за реализацију пројекта „Фонд треће и четврто дијете“.

Министарство планира да у овој години за свако трећерођено дијете исплати мајкама једнократну накнаду од 600 КМ, која је до сад износила 500 марака, а за свако четврторођено дијете 400 марака.

То је планирано узимајући у обзир да реализација овог пројеката представља пронаталитетну мјеру која је усмјерена на подстицај рађања трећег дјетета које обезбјеђује просту репродукцију становништва, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Средства ће бити исплаћивана путем Јавног фонда за дјечију заштиту РС који ће и даље исплаћивати накнаду за опрему новорођенчета.

Влада Српске дала је сагласност на измјену цјеновника шумских дрвних сортимената ЈП „Шуме Републике Српске“ АД Соколац, у погледу промјене цијене дрвета за суву дестилацију.

Влада је донијела и одлуку о висини основице за обрачун примања за 2013. годину, предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата РС.

Прописано је да се основица за обрачун примања прописаних законом утврђује у проценту од просјечне нето плате у РС у претходној години.

Према подацима Завода за статистику РС, просјечна нето плата у претходној години била је 818 КМ. Имајући у виду износ средстава за исплату примања прописаних Законом планираних у буџету за 2013. годину, а поштујући већ достигнути ниво права, утврђен је проценат од 62,96 одсто односно 515 КМ као основица за обрачун тих примања за 62.973 корисника.

Влада је донијела одлуку о висини основице за обрачун годишњег борачког додатка за 2012. годину. Овом одлуком утврђује се висина основице за обрачун годишњег борачког додатка борцима прве и друге категорије за 2012. годину од три марке.

Одлучено је и да се висина основице за обрачун мјесечног борачког додатка за 2013. годину утврђује у проценту од 0,31 одсто од основице за обрачун свих примања по Закону о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и износи 1,60 КМ. Влада Српске донијела је одлуку о утврђивању основице и коефицијента висине исплате мјесечних примања за 2013. годину предвиђених Законом о заштити цивилних жртава рата.

Средства планирана у буџету за 2013. годину омогућавају повећање основице за обрачун мјесечних примања за три одсто у односу на прошлогодишњу основицу, тако да се обрачун мјесечних примања у овој години за 3.545 корисника може вршити по основици која износи 386,25 КМ.

За водовод и канализацију 10 милиона евра

Влада РС данас је донијела одлуку о прихватању донаторских средстава ЕУ по Пројекту водовод и канализација у Српској, у укупном износу од 10.000.000 евра. Циљ Пројекта је изградња и санација инфраструктуре за водоснабдијевање и канализацију на територији Српске у сврху заштите здравља становништва и животне средине и изградња капацитета републичких и општинских органа за припрему и управљање инвестиционим програмима.

Донаторска средства ће бити утрошена за израду студија, дизајна, набавку дијагностичке опреме, обнову, унапређење или изградњу водоводне инфраструктуре, система водоснабдијевања, проширење постројења за обраду питке воде, системе прикупљања отпадних вода, постројења за обраду отпадних вода, надзор и техничку помоћ. Крајњи корисници донаторских средстава су општине у Републици Српској.

Коментариши чланак

Коментара