Вијести, Регион

Европски омбудсман потврдио неке оптужбе Марије Бамије

ЗАТРАЖИО ДА СЕ ПРОВЕРИ И КАКО ЈЕ БИО РЕГРУТОВАН „СПОЉНИ ТУЖИЛАЦ“

        БИВША тужитељка Еулекса Марија Бамије добила је прву битку са Еулексом пошто је европски омбудсман након истраге коју је спровео пронашао много прекршаја и неправилности, пише приштински шиптарски лист „Коха диторе“.

        Омбудсман је чак открио да један докуменат који је био против главне тужитељке Еулекса Јарославе Новотне и бившег председника већа судија Еулекса Франческоа Флорија нестао унутар мисије.

       Докуменат – објављен прошле недеље поводом начина како Европска служба за спољне послове (ЕЕАС) поступа кад је реч о сумњама у озбиљне неправилности, укључујући и Еулекс – констатовао је многе неправилности Еулекса.

      Омбудсман каже да је прегледао досије ЕЕАС/Еулекс везано за истрагу и да је установио да је Еулекс спровео прелиминарну унутрашњу истрагу и регрутовао једног спољног тужиоца за истрагу неправилности.

        Уз то, ЕЕАС је именовала једног спољног експерта да би поново са стратешког аспекта анализирао мандат Еулекса, посебно у вези са питањима која су обелодањена у јавности око те мисије.

Mариjа Бамиjе

Mариjа Бамиjе

Омбудсман је приметио да Еулекс није спроводио стандардне процедуре око истраге у вези са сумњама које су се појавиле, а констатовао је да је требало преиспитати начин на који је регрутован спољни тужилац.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *