Вијести, Регион

„Европски Мађари” траже од Меркелове да им помогне против Орбанове ЕУ-Мађарске

ОКО 4000 ДЕМОНСТРАНАТА ИСПРЕД ЗГРАДЕ ПАРЛАМЕНТА У БУДИМПЕШТИ

  • ФАКТИ: Ако мислите да ови што траже „европску Мађарску” усред ЕУ то раде бепслатно – присетите се добро плаћаних демонстрација које су довеле до 5. октобра у Београду. А пошто демонстрације против Орбана покреће новац, имате право да само два пута погађате – чији?

         НЕКОЛИКО хиљада људи окупило се данас у Будимпешти, тражећи за смену свог премијера Виктора Орбана подршку немачке канцеларке Ангеле Меркел, дан уочи њене посете Мађарској.

         Око 4.000 демонстраната, окупило се испред зграде парламента, како би се успротивило Орбановој десничарској политици и потезима којима се, како сматрају, премијер приближава Москви, а удаљава од Брисела.

         Слични, мањи протести одржани су истовремено у још 11 градова широм Мађарске, као и у шест градова Европе, укључујући Лондон и Амстердам, пренео је АФП.

         Током кратке посете Мађарској, првој од када је 2010. Орбан дошао на власт, Меркелова ће одржати говор на Андраши универзитету и посетити синагогу.

         Премијер Орбан подржао је санкције уведене Русији због уплитања у ситуацију у Украјини, али је, такође, оценио да је њиховим увођењем и прекидом трговинских веза с Москвом ЕУ „пуцала себи у ногу”.

         Демонстранти, окупљени данас у Будимпешти, надају се да ће Меркелова критиковати Орбана због, како сматрају, слабљења демократије и владавине закона.

„Европски Мађари” траже од Меркелове да им помогне против Орбанове ЕУ-Мађарске

„Европски Мађари” траже од Меркелове да им помогне против Орбанове ЕУ-Мађарске

Скуп је назван „Пролеће долази, Орбан одлази – Демонстрације за европску Мађарску”, а организовале су га групе на Фејсбуку – Сто хиљада против пореза на интернет и 60.000 за приватне пензије.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *