Вијести, Регион

Европска унија тражи да Србија постепено усагласи спољну политику са њеном

САВЕТ МИНИСТАРА УНИЈЕ ПОХВАЛИО ВУЧИЋЕВУ СРБИЈУ И ПРИЗНАО – ПРОШИРЕЊА ЋЕ БИТИ „АКО ЕУ БУДЕ СПОСОБНА ДА ТО ОСТВАРИ“

        САВЕТ министара Европске уније тражи од Србије да се постепено усагласи са спољном политиком ЕУ, похваљује напредак Србије у реформама правосуђа и у бици против корупције и организованог криминала, као и економске и структурне реформе, иако подвлачи да су ту нужни додатни напори.

        То се наводи у нацрту закључака које у уторак у Бриселу треба да усвоји Савет министара иностраних послова ЕУ, а у које је имала увида агенција Бета.

        Савет министара иностраних послова ЕУ такође истиче добру припремљеност српских власти за отварање поглавља о владавини права и темељним слободама у преговорима о чланству с ЕУ, али не указује да ли би прво поглавље ускоро могло бити отворено.

        У овом документу се каже да „Савет министара позива Србију да се постепено усагласи са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, у склопу Преговарачког оквира (ЕУ-Србија), мада се изричито не спомињу санкције ЕУ према Русији.

        Савет министара Европске уније потврђује политику пријема нових земаља у чланство, уз „строге и поштене услове, начело сопствених заслуга, с тим да ЕУ буде способна да то оствари“.

        У закључцима који ће бити усвојени на темељу расправе о Стратегији проширења и годишњих извештаја о земљама на путу у ЕУ које је израдила Европска комисија подвлачи се такође да и грађани у земљама кандидатима за чланство у ЕУ и земљама чланицама морају бити уверени да је проширење корисно.

        Кандидати за чланство ће постати интегрални део ЕУ само ако у потпуности испуне утврђена мерила, наводи Савет министара ЕУ који би, као и досад, своје закључке требало да поднесе на усвајање лидерима Уније који заседају крајем недеље.

        У припремљеном документу се истиче да је увређење владавине закона од кључне важности за европску перспективу земаља Западног Балкана, „а хитна пажња мора бити посвећена реформи правосуђа, борби против организованог криминала и корупције, слободи изражавања и медија, као и правима мањина“.

Европска унија тражи да Србија постепено усагласи спољну политику са њеном

Европска унија тражи да Србија постепено усагласи спољну политику са њеном

„Владавина закона је од пресудног значаја такодје за економски развитак и стварање повољних услова за пословање и инвестиције“, наводи се у нацрту закључака Савета министара ЕУ.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *