Вијести, Регион

Еврогрупа одбила да продужи програм помоћи Грчкој, али се поново састаје сутра

ГРЧКИ „ВУЧИЋЕВЦИ” ДЕМОНСТРИРАЛИ У АТИНИ ПОД ДЕВИЗОМ: „ОСТАЈЕМО У ЕВРОПИ”

         ЕВРОГРУПА, која је одржала данас телефонски састанак о Грчкој, завршила је разговор и наставиће га у среду ујутро да размотри грчке предлоге, рекао је вечерас један извор у Атини.

         „Еврогрупа се управо завршила. Наставићемо сутра ујутро да би министри финансија размотрили предлоге грчке владе”, рекао је тај извор. Еврогрупа се састоји од министара финансија 19 земаља чланица еврозоне.

         Одвојено је словачки министар финансија Петер Казимир написао на свом Твитер налогу после телефонског састанка Еврогрупе да је еврозона данас одбила да продужи програм помоћи Грчкој, који истиче ноћас у поноћ.

         „Последњи рок за продужетак програма био је овај викенд. Због парламентарних процедура немогуће је продужити га даље од данас”, написао је Казимир на свом Твитер налогу.

         Европска комисија наговестила је данас да би процена укупне ситуације око грчког дуга и потреба финансирања могла бити део споразума о подршци у последњи час.

         Касно синоћ председник Европске комисије Жан Клод Јункер покушао је да помогне Грчкој да постигне споразум ако се грчки премијер Алексис Ципрас заузме за останак у евро зони.

         Грчки министар финансија Јанис Варуфакис претходно је потврдио да Грчка данас неће платиту доспелу рату дуга Међународном монетарном фонду (ММФ). У поноћ истиче рок за исплату доспеле рате грчког дуга ММФ и важење европског дела вишегодишњег пакета кредитне подршке Грчкој.

         У Атини се данас испред парламента окупило око 12.000 људи, према процени полиције, да протестују и траже да се грађани на предстојећем референдуму изјасне за програм реформи које траже повериоци да би одобрили даљу помоћ Грчкој. Премијер Алексис Ципрас позвао је своје суграђане да гласају против реформи, да гласају „не” на референдуму.

Еврогрупа одбила да продужи програм помоћи Грчкој, али се поново састаје сутра

Еврогрупа одбила да продужи програм помоћи Грчкој, али се поново састаје сутра

Главни слоган демонстраната данас био је ”Остајемо у Европи”. Овај протест организован је дан пошто су се присталице владе окупили на истом тргу да се залажу за гласање против мера које предлажу кредитори.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *