Вијести, Регион

Еулекс не да српским адвокатима да бране Оливера Ивановића

Иако сви адвокати са КиМ могу да буду браниоци у судовима на територији Србије, Еулекс условљава да адвокати пред судом у Косовској Митровици буду чланови Адвокатске коморе Косова.

Правни тим који припрема одбрану Оливера Ивановића представиће јавности детаље случаја и друге информације о овом процесу, на конференцији за новинаре која је заказана за понедељак, 24. марта у 13 часова у просторијама Грађанске иницијативе СДП у Косовској Митровици.

Предизборни плакат Оливера Ивановића (Фото Танјуг)

Предизборни плакат Оливера Ивановића (Фото Танјуг)

На конференцији ће говорити адвокати Тома Фила, Небојша Влајић, Михајло Бакрач и Љубомир Пантовић и члан породице Оливера Ивановића – Мирослав Ивановић.

Еулексов тим судија Основног суда у Косовској Митровици је 18. марта послао одговор Томи Фили поводом његовог захтева да му се одобри посета Оливеру Ивановићу, на основу овлашћења Мирослава Ивановића да га заступа пред судом у Митровици.

„Претпретресни судија љубазно тражи од вас да доставите суду доказ о вашој, као и господина Бакрача, регистрацији код Адвокатске коморе Косова, у складу са чланом 40. Закона о адвокатури, пре него што се ваш захтев може одобрити. Ваша изјава у вези са овим питањем сматраће се довољним доказом за претпретресног судију”, наводи се у допису послатом овом тиму судија, који је потписала Асја Зујо, правни службеник у Еулексу.

Адвокат Тома Фила је 19. марта послао нови допис којим обавештава суд у Косовској Митровици да су он и адвокат Михајло Бакрач чланови Адвокатске коморе Србије и Удружења бранилаца који поступају пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију у Хагу (МКСЈ).

„Посебно напомињемо да су услови који квалификују једног адвоката да поступа пред МКСЈ бројни, кумулативно постављени и изузетно строги. Такође, осећамо потребу да на овом месту истакнемо и чињеницу да смо и колега Михајло Бакрач и ја поступали као главни браниоци у великом броју случајева пред МКСЈ, као суду који кривично гони особе одговорне за тешка кршења међународног хуманитарног права почињена на територији бивше Југославије од 1991. године – навео је Фила у писму Еулексовом тиму судија.

Скренуо је пажњу и на чињеницу да адвокати који су учлањени у Адвокатску комору Косова поступају пред судовима Републике Србије како у парничним тако и у кривичним поступцима.

На крају је још једном замолио судије из Косовске Митровице да одобре захтев за посету Оливеру Ивановићу.

– Захтев да браниоци морају бити чланови Адвокатске коморе Косова потпуно је анахрон. Србија, која не признаје Косово и Метохију као државу, дозвољава свим адвокатима са Косова и Метохије да се појављују као браниоци и заступници пред судовима у Србији, без обзира на то што нису регистровани као адвокати на територији Републике Србије – каже за „Политику” Драгољуб Ђорђевић, председник Адвокатске коморе Србије.

На КиМ је недавно измењен закон управо у овом правцу – да се у тамошњим судовима могу појављивати као браниоци искључиво адвокати регистровани при Адвокатској комори Косова. Према таквој одредби, каже Ђорђевић, Тома Фила не може да буде главни бранилац, али може да брани Оливера Ивановића уз неког адвоката са КиМ, само као супсидијарни бранилац.

– Ми смо на путу да усвојимо иницијативу Европске уније која указује на потребу да се земље бивше Југославије и Албанија прогласе територијама на којима ће адвокати моћи слободно да поступају по начелима адвокатуре Европске уније – каже Ђорђевић.

Саветник премијера може да се бави адвокатуром

Адвокат Тома Фила је члан Адвокатске коморе Београда и Адвокатске коморе Србије. Додатни послови у државним органима нису сметња за бављење адвокатуром. Фила је од 2009. године саветник Ивице Дачића.

Саветнички послови и бављење адвокатуром не представљају сукоб интереса.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *