Вијести, Регион

Ештонова Дачићу обећала датум

025495
Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је добио увјеравања да ће Србија добити датум за почетак преговора са ЕУ, али и нагласио да датум није био примаран ни када је Београд одбијао приједлог споразума, ни када га је парафирао.

Дачић је за данашњи „Блиц“ изјавио да је питао шефицу дипломатије ЕУ да ли ће Србија добити датум и да му је Кетрин Ештон рекла: Датум се подразумијева. Он је, међутим, оцијенио да је наметнуто нетачно поређење између постизања споразума и добијања датума, истичући да Београд није прихватио понуду која није довољно добра за одрживост институција и Срба на Косову.

„Ушли смо у преговоре о положају српске заједнице на Косову и Метохији. Нисмо прихватили понуду која није довољно добра да осигура одрживост институција и нашег народа на Косову. Одбили смо неколико понуда. Одбио сам понуду за сјевер када сам био сам на преговорима, одбили смо потом још једну када је била шира делегација. Ниједног тренутка нико од нас није пристао на услове који нису довољна гаранција. И када смо одбијали споразум, није нам датум био примаран, нити сада када је парафиран, али када садржи оно што је српска страна тражила“, рекао је премијер Србије.

Дачић је истакао да Србија није признала независност Косова.

„Преговори о Косову се настављају. Иза нас је успјешних неколико ствари: први пут смо добили гаранције да нека будућа косовска војска не може да крочи на сјевер Косова, да полицију и правосуђе чине Срби и да српска страна предлаже три кандидата за регионалног команданта полиције. За народ је важно која чизма гази, која полиција, ко га тужи и ко му суди. Први пут је и међународна заједница била на нашој страни и ово би требало да отвори нову еру Србије према Западу“, рекао је Дачић.

Коментариши чланак

Коментара