Вијести, Регион

ЕРДОГАН У САРАЈЕВУ: Хоћемо и војну сарадњу, помоћи ћемо проширење сарајевског аеродрома

ИВАНИЋ: ТУРСКА ЈЕ ПРИЈАТЕЉСКА ЗЕМЉА КОЈА НАМ ЈЕ ПРЕТХОДНИХ ГОДИНА НЕСЕБИЧНО ПОМАГАЛА

  • Реџеп Тајип Ердоган истакао да БиХ привлачи највише турских инвестиција у регији имајући у виду број становника

        ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је на почетку посете БиХ да је његова земља изузетно заинтересована за стање у Босни и Херцеговини и најавио подршку њеном учлањењу у NATO и Европску унију, јачање привредне сарадње, али и наставак заједничких активности у борби против тероризма.

        „Турска је до сада 141 особу из БиХ вратила натраг са своје територије због сумње у њихову повезаност с тероризмом“, казао је Ердоган на конференцији за новинаре одржаној после састанка с члановима Председништва БиХ, пренела је Хина.

        Он је додао и да је у Турску доспело чак 14 хиљада особа из различитих држава за које се сумња да су повезане с тероризмом. Реч је о особама за које су прикупљене обавештајне информације да су преко територије Турске покушале допрети до ратишта у Сирији и Ираку како би се тамо придружиле терористичким групама.

        Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић исказао је захвалност Турској на сарадњи на плану борбе против тероризма.

        „Међу нама нема несугласица. На сличан начин гледамо на међународне прилике, а заједнички нам је интерес и борба против тероризма“, казао је Иванић, додајући да су и о том проблему у Сарајеву представници државног врха две земље разменили информације.

        „Изузетно је значајна улога Турске у борби против тероризма. Она на својим границама тренутно има најнестабилнији простор на свету, али се с тим добро носи“, оценио је Иванић.

        Представници две државе инсистирали су и на економском значају Ердоганове посете Сарајеву.

        „Ова је посета за нас веома важна и очекујемо да допринесе значајном развоју односа две земље“, казао је Ердоган, кога је у Сарајеву пратила већа група министара и привредника његове земље.

        Подсетио је да је обим трговинске размене две земље сада на годишњем нивоу око 500 милиона долара те да је намера да буде значајно повећана.

        У плану су такође војна, политичка, културна и туристичка сарадња, укључујући проширење капацитета сарајевског аеродрома, најавио је Ердоган.

        „Турска ће наставити да подржава учлањење БиХ у NATO, као и у Европску унију, а на економском плану радићемо на јачању инвестиција“, казао је турски председник истичући да БиХ привлачи највише турских инвестиција у регији имајући у виду број становника.

        Иванић је подсетио да је Ердоган добар познавалац стања у БиХ и додао да је челник пријатељске земље која је у протеклим годинама несебично помагала.

Реџеп Ердоган и Младен Иванић

Реџеп Ердоган и Младен Иванић

Током Ердогановог боравка у Сарајеву потписано је неколико међудржавних уговора и меморандума о сарадњи, а турски председник присуствовао је и потписивању уговора о комерцијалним кредитима вредним 50 милиона евра које је турска Зираат банка одобрила фирмама у БиХ за подстицање предузетништва.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *