Регион

Ентитет БиХ је прескуп и неодржив

Patrik_Moon_7_FF_781949793

Бања Лука – Амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун објавио је састав групе стручњака која ће припремати предлог уставне реформе Федерације БиХ.Реформа овог ентитета требало би да створи јефтинију и једноставнију администрацију, објавио је на свом блогу амерички дипломата.

Представници Вашингтона и Брисела све конкретније указују на финансијску неодрживост, нефункционалност и неефикасност Федерације БиХ због чега траже хитну промену уређења тог ентитета.

Огромна администрација, политичка нестабилност и стотине милиона марака дуга довеле су Федерацију БиХ на корак до банкрота. Овај ентитет, који има 11 влада, 11 скупштина и стотину министара, годишње потроши више од милијарду марака.

Групу стручњака чине универзитетски професори, правници и остали, а њихов задатак је да понуде предлог за расправу о реформи ФБиХ, на великој конференцији, чије је одржавање планирано за пролеће.

Амерички дипломата је објаснио да је ФБиХ “превише сложена, превише скупа и не служи најбољим интересима грађана”.

За чланове експертског тима изабрани су универзитетски професори Мирјана Надаждин, Миле Ласић, Вехид Шехић, те бивши председник ФБиХ Крешимир Зубак, бивши председник Уставног суда ФБиХ Касим Трнка, као и сарадник Златан Бегић.

ФБиХ је један од два ентитета у БиХ. Настала је потписивањем Вашингтонског споразума 18. марта 1994. између Хрватске и Републике БиХ. Тим споразумом окончан је хрватско-бошњачки сукоб у протеклом рату у земљи.

Срба све мање

Српски посланици у парламенту ФБиХ тврде да је све мање Срба у овом ентитету, пре свега због опструкција федералне власти. У буџету ФБиХ сваке године све је мање новца за Србе повратнике и то је један од разлога њиховог тешког положаја. Пре рата у Сарајеву је живело 160.000 Срба, док их сада има неколико хиљада.

(М. Филиповић / Новости)

Коментариши чланак

Коментара