Вијести, Регион

Ел мундо: Југоносталгија у ЕУ-Хрватској!

kumrovec-tito-1338051862-167244
У Хрватској, која ће у понедељак да приступи новој заједници, многи њени држављани чезну за бившом државом, пише шпански Ел мундо.

(Курир)

Европски и светски медији пишу о уласку Хрватске у ЕУ, док је шпански Ел Мундо одлучио да теми “ЕУ-Хрватске” приступи на мало друкчији начин од осталих: из перспективе југоносталгије и Кумровца!

У чланку названом “Југоносталгија у ЕУ-Хрватској” се тако, након увода о Јосипу Брозу Титу, наводи да у овој земљи, која ће ускоро приступити новој заједници, још увек живе многи који чезну за бившом државом:

“У тренутку кад Хрватска улази у ЕУ још увек код неких постоји чежња за минулим данима комунизма. То се зове Југоносталгија, а њу осећају и многи Срби, Босанци, Црногорци, па чак и Албанци на Космету. Она постоји и у Словенији, која је прва бивша југословенска република која се придружила заједници покренутој у Бриселу”. Претпоставља се затим да је разлог овом “феномену” мишљење људи да је “пре било боље”, пише хрватски портал Индекс.хр.

“У поређењу са Совјетским савезом, Југословени су могли путовати на запад и уживали су висок животни стандард. Образовање, рад и здравствено били су им осигурани”, док се након рата све променило доласком капитализма, те је држава осиромашила.

Наравно, југоносталгичари се редовно сваке године на Титов рођендан окупљају у Кумровцу, а Ел Мундо пише и како је до тог историјског места, “иако је од Загреба удаљено само 45 километара, прилично тешко доћи јавним превозом”, те да за “његову промоцију владајући нису нимало заинтересовани”, док је начелник Улама о инвестицијама разговарао чак с улагачима из Саудијске Арабије и Кине како потпомогао развитак места.

Шпанци су приликом посете разговарали и с мештанима, те су тако дошли до закључка да су “различите етничке групе у Југославији живеле миран суживот”, те да су тренутно сви редом незадовољни начином на који (не)функционише демократија на Балкану.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *