Вијести, Регион

Ексклузивно. Шешељ: захвалан сам Русији што ми је спасила живот

Свега дан након повратка из Хашког трибунала, ексклузивни интервју нашем новинару Тимуру Блохину, дао је лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ.

Господине Шешељ, на последњим изборима, ваша партија је наступила са паролом „И Косово и Русија“. Зашто би, по вашем мишљењу, управо Москва требало да буде главни партнер Београда?

Од почетка формирања Српске радикалне странке ми се залажемо за руску опцију у спољној политици Србије. Чак и онда кад је Русија била у веома тешком стању под режимом Јељцина. Сада кад се Русија усправила, стала на ноге под влашћу председника Путина наши су се разлози вишеструко повећали. Наша шанса је једино приближавање Русији. Ми желимо пуну интеграцију са Русијом. Онако како су кренули Белорусија, Казахстан. Да ми нимало не заостајемо. Само нас интеграција са Русијом може спасити. Као што нас је увек Русија спашавала кроз историју кад смо били у најтежој ситуацији.

„Јужни ток“ је сада, може се рећи, суспендован, а то је пре свега последица проблема у односима ЕУ и Русије. Да ли ви и даље верујете у тај пројекат?

Он је веома важан за Србију и СРС се залаже да се радови на Јужном току обављају у Србији без обзира на ову суспензију. Јер суспензија ће бити привременог карактера, а оно што се уради на плану Јужног тока у нашој земљи ће постати исплатљивије у енергетском погледу.

Сада су против Русије на снази, вама и вашим сународницима тако добро познате, западне санкције….

А шта те санкције могу да нашкоде Русији? Ништа. Те санкције ће само западноевропским земљама да шкоде. Русији оне не могу да нашкоде, чак могу подстаћи Русију на нове привредне подухвате: на сопствену производњу хране, на сопствену производњу индустријских производа и слично.

Да ли сте пратили дешавања у Украјини? Шта мислите о „Евромајдану“ и рату на југоистоку земље?

Сад је на власти у Украјини, у Кијеву једна пронацистичка хунта коју је инструментализовао Запад. Српска радикална странка подржава и Доњецк и Луганск. Ми желимо да цела Украјина врати своју душу, да се врати на словенски пут, да одустане и од европских и од атлантских интеграција. Јер оне само доносе пропаст и Украјинцима и Русима који живе у Украјини.

Присетимо се једног вашег ТВ дуела са покојним српским премијером Зораном Ђинђићем. Ви сте тада рекли да само поцепана Србија може ући у ЕУ- односно Србија без Црне Горе (емисија је емитована пре распада СРЈ), Косова и других територија. Ви и даље не верујете у европске интеграције Београда?

Не верујем.  Они се само с нама поигравају, они су наши непријатељи. Шта ми имамо да тражимо у Европској унији кад су 23 њене чланице од укупно 28 признале независност Косова? Видите шта је Вучић сад направио драму око изјаве албанског премијера. Он је заправо на рачун албанског премијера сасуо оно што се не усуђује да саспе у лице Американцима, Енглезима, Французима или Немцима.

У Русији је током свих ових година (вашег заточеништва) био активан друштвени комитет за заштиту Шешеља. Шта за вас значи та подршка?

Да, то ми је била велика и морална и политичка подршка и веома сам задовољан. И моји сарадници из врха Српске радикалне странке редовно су ми достављали информације о раду тог комитета. Ја сам захвалан и руској влади што ми је спасила живот у време мог штрајка глађу који је трајао 28 дана. Тамо су већ били одлучили да ме пусте да умрем. Али је онда руском Министарство иностраних послова издало веома оштро саопштење после кога су одмах попустили у Хашког трибуналу и прихватили свих мојих шест услова за прекид штрајка глађу.

Главни тужилац Трибунала Серж Брамерц је изјавио да ће пресуда за ваш случај бити изречена непре краја 2015.године. Какву пресуду очекујете?

Мене не интересује шта ће бити коначна пресуда. Ја сам се вратио у Србију и ја се више нећу враћати у Хаг. Бар не добровољно. Ако ме затраже, онда ће да ме хапсе Томислав Николић и Александар Вучић и испоручују. Ја сам био у Хагу довољно. Нису стигли да ме осуде. Држали су ме прекомерно у притвору, нису у стању да донесу пресуду. Што би се ја више освртао на Хаг?

Војислав Шешељ/© Photo: AP/Valerie Kuypers, Pool

Војислав Шешељ/© Photo: AP/Valerie Kuypers, Pool

Опозиција у Србији проживљава тешка времена. Да ли сте спремни да сарађујете са десницом?

Мени треба мало времена да сагледам сад ко је на којим позицијама, јер има доста индиција да је Вучић умешао своје прсте у ова нека збивања на опозиционој сцени, код парламентарне опозиције. Дакле, ту морамо бити опрезни. Али ми желимо да окупимо све српске патриоте, све оне који су за приближавање Русији, а који су против уласка у Европску унију.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

One comment on “Ексклузивно. Шешељ: захвалан сам Русији што ми је спасила живот

  1. Pingback: Шешељ: захвалан сам Русији што ми је спасила живот - ASinfo Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *