Вијести, Регион

Eди Рама: Косово и Албанија ће се ујединити – на путу ка ЕУ или на други начин

ДОДАО ЈЕ: „АКО СЕ ЕВРОПА НЕ УМЕША У СТРАТЕШКЕ КАЛКУЛАЦИЈЕ БАЛКАНСКИХ ДРЖАВА”

  • Албански премијер у интервјуу ТВ Скај њуз Арабија поновио да је за њега уједињење „нешто неизбежно и неупитно” и натукнуо да је могућа „промена изгледа Балкана”

         АЛБАНСКИ премијер Еди Рама поновио је у интервјуу ТВ Скај њуз Арабија да ће се Албанија и Косово ујединити.

         „Рекао сам да је уједињење за нас нешто неизбежно и неупитно и догодиће се на путу ка Европи, како ја сматрам”, рекао је Рама.

         Али, казао је албански премијер, могуће је да се то догоди и на други начин, уколико се Европа не умеша у стратешке калкулације балканских држава и промену изгледа Балкана.

         Идентичну изјаву Рама је дао недавно приликом боравка у Улцињу у заједничком интервјуу са косовским замеником премијера Хашимом Тачијем за ТВ Клан Косова.

         Рама је тада упозорио да ће се његова држава и Косово „ујединити на класичан начин” уколико Европска унија не буде отворила путеве за европску интеграцију Косова и либерализацију виза.

         Рама је рекао да уједињење Косова и Албаније има две алтернативе и да све зависи од приступа ЕУ.

         Прво је, додао је он, уједињење у ЕУ, међутим ако ЕУ настави да затвара врата интеграцији Косова, онда ће „две државе бити принуђене да се уједине на класичан начин”.

Eди Рама

Eди Рама

Државни врх Србије најоштрије је осудио изјаву албанског премијера, а премијер Александар Вучић је Рами и Тачију узвратио да су прекардашили и да „неће досањати снове о уједињењу Албаније и Косова ма ко да их у том послу подржава”.

Тачи је након тога, приликом боравка у Загребу, покушао да одбрани Раму и себе рекавши да то није била претња Европској унији и да је Рамина изјава косовској телевизији погрешно интерпретирна.

„Ни у једном тренутку се није говорило о могућности националног уједињења или о промени граница”, рекао је Тачи и додао:

„Ни у ком случају не говоримо о промени граница, већ о смањивању њихове видљивости, по европском моделу, да би се људи могли слободно кретати. Сви ћемо једног дана припадати том европском простору”, рекао је Тачи новинарима у Загребу.

Тачи је још рекао да је Рама „реформаторски настројен лидер који има јасну европску визију Албаније и да снажно подржава дијалог Приштине и Београда.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *