Вијести, Регион

Еди Рама: Дали смо реч САД и ЕУ да ће уједињење Албаније и Косова бити духовно и економско

У ПРИШТИНИ ГОВОРИО НА ОТКРИВАЊУ СПОМЕНИКА ПРВОМ ПРЕМИЈЕРУ АЛБАНИЈЕ ИСМАИЛУ ЋЕМАЉИЈУ

        ПРЕМИЈЕР Албаније Еди Рама је јуче у Приштини изјавио да ће уједињење Албанаца у ствари бити духовно, економско и друштвено уједињење и изразио жељу Албаније и Косова да буду део уједињења у Европској унији са осталим земљама региона.

        „Ми немамо намеру да мењамо реч коју смо дали Америци и Европи да ће национално уједињење бити духовно, економско и друштвено уједињење Албанаца, никако потцењивање суседа са којима желимо да се ујединимо под заједничким кровом Европе“, казао је Рама приликом откривања споменика првом премијеру независне Албаније Исмаилу Ћемаљију.

        Рама је у априлу казао да постоје две могућности за уједињење Косова и Албаније једна у оквиру ЕУ, и друга на „класичан начин“. Ту изјаву критиковали су међународни званичници, а Рама је казао да није забринут због тих критика.

        Свечаности су присуствовали и премијер Косова Иса Мустафа и албански политички представници и интелектуалци из Македоније и са југа Србије.

        Говорећи о Албанцима у Македонији, Рама је рекао да када они траже примену Охридског споразума – не траже ништа неправедно од једне сиромашне земље.

        „Они желе да верују да се реч и обећање не доводи у питање, нити се гази, нити се стреља. Када Албанци из Прешевске долине (југ Србије) подигну глас, они не траже ништа више од онога што имају Срби на северу Косова“, рекао је Рама.

Еди Рама и Иса Мустафа

Еди Рама и Иса Мустафа

Споменик првом премијеру независне Албаније који је данас откривен у Приштини је део остваривања идеје албанских интелектуалаца који су у новембру 2014. године предложили да се тај споменик подигне у Приштини, а да се у албанском граду Валони подигне споменик Хасану Приштини, једном од албанских националних хероја.

Најављено је да ће споменик у Валони бити подигнут до краја године.

Бета

Извор: Факти.рс

Вијести о…: Зашто Танјуг и Бета заборављају придев самопроглашено уз Косово и Метохију? А наглашавају га код ЛНР и ДНР?

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *