Вијести, Регион

Џихадисти масовно одлазе у Сирију

 –Бањалука – Док безбедносни стручњаци упозоравају да би повратак џихадиста из Сирије у БиХ могао да донесе велику опасност, портали и фејсбук странице блиске радикалном исламу врве најавама нових одлазака држављана Босне и Херцеговине на светска жаришта, пишу јучерашње бањалучке „Независне новине”.

Џихадисти у Сирију стижу из свих делова света

Џихадисти у Сирију стижу из свих делова света

На фејсбук страници „Вести умета”, коју стручњаци повезују са вехабијским покретом, освануо је видео „Све више бораца са Балкана на сиријском ратишту”, на шта је један од посетилаца недвосмислено најавио: „И ја ћу ако бог да убрзо”, за шта је добио подршку десетак истомишљеника.

„Срећно и да нађеш пут ка џенету тамо”, пише у једном од коментара подршке, док други посетилац странице наводи: „Браћи треба помоћ.” Младић, који нема више од 30 година, наводи да је из Травника и пише: „Сви ћемо у Сирију. Док решимо неке ствари, одмах идем, лов на хришћане, текбир.”

„Ми смо војска која више жели смрт него што кјафири, неверници, воле живот! Метак је част, погинути на Алаховом путу, џихаду, за одбрану вере ислама, части наших сестара и одбрану Курана”, додаје овај Травничанин.

Овакви ставови, истичу стручњаци за безбедност, веома су забрињавајући.

„Дај боже да се тај младић само хвалише и да од тога нема ништа. То је идеологија која прилично испира мозак, у чему су радикалне исламске групе врло веште. Можете замислити шта се све може очекивати од таквог човека”, рекао је стручњак за безбедност Зоран Драгишић.

Нагласио је да људи са оваквим идејама представљају опасност по безбедност свих држава у региону. „Нема сумње да ти људи по повратку са ратишта представљају безбедности проблем за све државе”, казао је Драгишић.

Са друге стране, полицијске агенције у БиХ тврде да држе конце у својим рукама. „Гранична полиција БиХ, у сарадњи са надлежним полицијским агенцијама и Обавештајно-безбедносном агенцијом БиХ, у континуитету размењује податке и информације о преласцима државне границе безбедносно интересантних лица, која се, између осталог, могу довести у везу и са догађајима у Сирији”, уверава Санела Дујковић, портпарол Граничне полиције БиХ.

Према проценама, у Сирији се већ сада бори око 300 џихадиста из БиХ, Србије, Црне Горе и Македоније, од чега их је готово половина из БиХ.

Недавно су се појавиле информације да пред одлазак на ратиште у Сирију добровољци бораве у вехабијској заједници у Горњој Маочи, где им у припреми помажу вехабијске вође, а послије чега крећу у „свети рат”. Страхује се да ће њихов повратак бити врло опасан, јер је реч о људима који су показали окрутност у сиријском рату. Неколицина њих тамо је и погинула.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *