Вијести, Регион

Џејмс Карвер: Не претварајте Србију у још једну колонију Европске комисије

УПОЗОРЕЊЕ БРИТАНСКОГ ПОСЛАНИКА НА СЕСИЈИ ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА У СТРАЗБУРУ

  • Џејмс КАРВЕР упозорио да Србији – уместо њеног претварања у још једну колонију Европске комисије – треба дозволити да буде важан посредник између Запада и Русије „у овом крајње важном моменту за безбедност у Европи”

         ЕВРОПСКА комисија не сме да Србију претвара у још једну колонију, већ треба да јој дозволи да буде посредник између Запада и Русије – изјавио је на сесији Европског парламента у Стразбуру посланик из Велике Британије Џејмс Карвер.

         „Ви сте на прагу империјалистичког ширења на простору бивше Југославије” – упозорио је Карвер током расправе о извештају ЕП о Србији.

         При том је оценио да ће допунски услови који се постављају Београду за прикључивање ЕУ  „разорити тесне културне везе Србије са Русијом”. Па у наставку рекао:

         „Србија ће постати нова кост у грлу дивље борбе против Русије. Да имате икакав дипломатски осећај или поштовање према српском народу, видели бисте (у њему) потенцијал не за конкуренцију или потенцијални конфликт, већ за обједињавање и сарадњу”.

         Карвер је поновио да Србији – уместо њеног претварања у још једну колонију Европске комисије – треба дозволити да буде важан посредник између Запада и Русије „у овом крајње важном моменту за безбедност у Европи”.

Посланик из Велике Британије Џејмс Карвер

Посланик из Велике Британије Џејмс Карвер

Томислав Николић је у децембру открио да му је европски комесар за суседску политику, Јоханес Хан, рекао да Србија неће бити примљена у ЕУ ако не призна независност Косова и Метохије и настави да одбија да уведе санкције против Русије.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *