Вијести, Регион

ДС тражи да се раскине уговор са фирмом Ал Равафед из Емирата

„ЖУТИ” ТВРДЕ ДА 4.500 ХЕКТАРА ЗЕМЉЕ КОЈУ ДРЖЕ АРАПИ СТОЈИ – НЕОБРАЂЕНО

         ДЕМОКРАТСКА странка затражила је раскидање уговора о продаји и закупу пољопривредног земљишта у Бачкој са Ал Равафедом из УАЕ, оценивши га штетним пошто хиљаде хектара стоји запарложено.

         Како је на конференцији за медије рекла министарка пољопривреде Владе у сенци Демократске странке Нада Драговић, ДС је подржала захтев пољопривредника из Бачке и задруга које су исказале неслагање са уговором којим је државно земљиште „или продато странцима или дато у дугорочан закуп на скоро 40 година”.

         Она је навела да су пољопривредници незадовољни, јер нису имали могућност да равноправно учествују у откупу, да је уговором на основу међудржавног споразума са УАЕ инвеститору продато око 2.600 хектара и у дугорочан закуп дато 7.500 хектара.

         „Иако је склопљен уговор на основу међудржавног споразума, земљиште које је уступљено стоји необрађено“, навела је она и додала да је скоро 4.500 хектара запарложених њива.

         „То је основ за хитно раскидање штетног уговора”, рекла је Драговић, наводећи да би свака држава која жели да има јачу пољопривреду морала да води рачуна о малим произвођачима.

         Министар привреде Владе у сенци Демократске странке Иван Стефановић рекао је да је ДС октобра 2014. Уставном суду Србије поднела захтев за оцену уставности тог уговора.

         „Ми смо против продаје пољопривредног земљишта странцима”, рекао је он наводећи да је питање зашто је Србија деценију пре уласка у ЕУ земљу распродала странцима.

         Он је навео да добар део те земље нема јасне власничке односе, наводећи да је део и под реституцијом и да ће евентуални трошак због тога бити на грађанима.

         Поводом изјаве премијера Александра Вучића о мањем дефициту од очекиваног, Стефановић је рекао да суфицит у смислу „мањег мањка постоји”, али да 80 одсто долази од ванпореских прихода који се неће поновити.

ДС  тражи да се раскине уговор са фирмом Ал Равафед из Емирата

ДС тражи да се раскине уговор са фирмом Ал Равафед из Емирата

Иван Стефановић је оценио и да би одговорније било сачекати другу и трећу ревизију споразума са ММФ пре него што се „неко хвали“, наводећи да је дефицит мањи од планираног због једнократних уплата у буџет од стране јавних предузећа.

(саопштење Демократске странке)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *