Вијести, Регион

ДС и ДСС о А.В. и ваздушној несрећи

О ТРАГЕДИЈИ НЕМАЧКОГ АВИОНА – СВЕ СЕ САЗНАЛО ЗА ДВА ДАНА, СРБИЈА ИСТИНУ О ХЕЛИКОПТЕРУ ЧЕКА ВЕЋ 14

  • „Јавност треба да зна због чега је хеликоптер требало да слети тамо где није могао“, нагласио је Драган Шутановац
  • Члан Владе у сенци ДС задужен за привреду Иван СТЕФАНОВИЋ: „Илустрација погрешне економске политике Владе је да се опраштају 33 милијарде динара таксе за уређење грађевинског земљишта инвеститору Београда на води, а просветни радници се проглашавају вишком, прети им се отказима и унижавају на сваки могући начин“

       

ДС: Вучић у паници, зато обећава враћање пензија на старо

ВЛАДА у сенци Демократске странке оценила је да најава премијера Србије Александра Вучића да ће пензије и плате у јавном сектору бити повећане представља паничну реакцију, „засновану на заслуженом незадовољству огромног дела јавности“.

        Члан Владе у сенци ДС задужен за привреду Иван Стефановић указао је, на конференцији за медије, да најава Вучића није заснована на неком плану одакле би се то повећање финансирало.

         „Суочена са разумљивим и оправданим незадовољством у јавности, Влада, оличена у премијеру, панично и неозбиљно саопштава да ће снижене плате и пензије бити враћене на ниво пре снижења, па чак и повећане“, истакао је Стефановић.

        Он је подсетио да ДС, док је била на власти, никада, па чак ни кад је била суочена са захтевима Међународног монетарног фонда, није спуштала плате и пензије, него је радила супротно.

        Према његовој оцени, мере Владе за реструктурирање јавног сектора нису ни солидарне ни развојне, а посебно због чињенице да за смањење вишка запослених, које се најављује, за 27.000 у овој години, не постоје дефинисани планови, ни рокови и критеријуми.

         „Илустрација погрешне економске политике Владе је да се опрашта 33 милијарде динара таксе за уређење грађевинског земљишта инвеститору Београда на води, а просветни радници се проглашавају вишком, прети им се отказима и унижавају на сваки могући начин“, упозорио је Стефановић.

        „То што је истрагу о паду војног хеликоптера, 13. марта, прогласила тајном, власт жели да `гурне главу у песак` и пусти да време затрпа тај проблем“, изјавио је члан Владе у сенци Демократске странке и бивши министар одбране Драган Шутановац.

         „Влада се нашла у великом проблему након што је премијер рекао на партијском састанку да он неће дати министре (Братислава) Гашића и (Златибора) Лончара. То је јасна порука онима који врше истрагу на који начин би требало ту истрагу да заврше“, рекао је Шутановац.

        Он је, на конференцији за медије након седнице Владе у сенци, рекао да ДС чека да председник парламентарног Одбора за одбрану и унутрашње послове коначно закаже седницу, на којој би посланици дошли до конкретних сазнања о паду летелице, у коме је живот изгубило седам особа.

         „Цео свет је сазнао у року од два дана шта се десило са немачким авионом, а ми 14 дана чекамо да сазнамо шта се десило са нашим хеликоптером“, истакао је Шутановац.

        Он је подсетио да је ДС раније поставила питање који су министри у ноћи трагедије били на аеродрому Сурчин, да дочекају хеликоптер, и да ли је тамо био и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Министар привреде Владе у сенци др Иван Стефановић на конференцији за медије

Министар привреде Владе у сенци др Иван Стефановић на конференцији за медије

Јавност треба да зна због чега је хеликоптер требало да слети тамо где није могао“, поручио је Шутановац, и констатовао да „гурањем главе у песак“ у том случају власт жели да настави са решавањем неких других проблема, који нису важни као тај.

(сајт Демократске странке)

ДСС: Оправдана је сумња да се од јавности крије истина компромитујућа за власт

ЗАШТО СЕ СКРИВАЈУ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАГЕ О ПАДУ ВОЈНОГ ХЕЛИКОПТЕРА КОЈИ ЈЕ ПРЕВОЗИО БЕБУ?

ДОК грађани Србије из сата у сат добијају информације о паду немачког путничког авиона, о трагедији српског војног хеликоптера, у којој је живот изгубило седморо људи, нема ни речи, јер се информације скривају.

Оправдана је сумња да се од јавности крије истина компромитујућа за власт.

У вези са овим трагичним догађајем отворено је много питања на које до данас није стигао одговор, а најважније је оно које се не односи на техничка питања, већ којим се тражи разјашњење ко је наредио да хеликоптер са болесном бебом лети за Београд и поред изузетно неповољних временских услова, уместо за Крагујевац или Краљево.

Скривање резултата истраге може да има само три разлога: или су утврђени пропусти у ланцу командовања или је на онога ко је овлашћен да изда наредбу извршен политички притисак да се по сваку цену обави ризичан лет, који се завршио падом хеликоптера. Трећи разлог може да буде намера да се купи време, извештај преправкама фалсификује и сачека пад интересовања јавности за овај догађај, па такав преправљен извештај објави.

Изјава председника Владе Александра Вучића „Гашића и Лончара нећу да дам“, до сада је једини званични одговор на отворено питање личне одговорности за трагедију која се догодила.

Можда министри Гашић и Лончар нису одговорни, али су скривање истине и бахате премијерове изјаве најгори начин њихове одбране.

(саопштење Демократске странке Србије)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *