Вијести, Регион

Др Воjислав Шешељ: Да видимо како ће сада Aлександар Вучић и Tомислав Николић да ме хапсе

ПРЕМИЈЕР ВУЧИЋ ОЧЕКИВАНО: ВЛАДА СРБИЈЕ ЋЕ СЕ ИЗЈАСНИТИ НАРЕДНИХ ДАНА

  • Лидер СРС најавио да ће после подне бити у Бору где ће говорити на трибини странке и нагласио: „Нека дође полиција. Она хапси. Ако дође Жандармерија, они бију, морам да чувам леђа. Неће бити лак посао да ме хапсе“
  • ЉАЈИЋ: Трибунал наставља са својим, најблаже речено, чудним и збуњујућим одлукама. Најпре је Шешељ пуштен под околностима које су незабележене у досадашњој пракси, без икаквих услова који су постављени пред њега и државу Србију. Сада се изненада доноси одлука о Шешељевом повратку у Хаг. На тај начин се Србија ни крива ни дужна увлачи у спор између Судског већа, Тужилаштва и самог Шешеља

        ЖАЛБЕНО веће Хашког трибунала затражило је данас од Претресног већа да хитно опозове одлуку о привременом ослобађању лидера СРС Војислава Шешеља и наложи му да се врати у притворску јединицу Трибунала у Схевенингену, а лидер радикала поручује да се неће добровољно вратити.

        Лидер Српске радикалне странке (СРС) изјавио је да се неће добровољно вратити у Хашки трибунал и да остаје при свему што је говорио од када се вратио у Београд.

         „Да видимо како ће сада Александар Вучић и Томислав Николић да ме хапсе“, рекао је Шешељ за Новости и додао да се налази у седишту радикала, те да обавља страначке послове.

        Најавио је да ће после подне бити у Бору где ће, како каже, говорити на трибини СРС.

         „Нека дође полиција. Она хапси. Ако дође Жандармерија, они бију, морам да чувам леђа. Неће бити лак посао да ме хапсе“, навео је лидер радикала.

        Шешељ тврди и да ће држава морати да испоштује временску процедуру о изручењу и да ће у том периоду „пробати да оспори захтев Хага да се врати, јер су му у Холандији сва права угрожена“.

        Премијер Александар Вучић рекао је да ће се Влада Србије наредних дана изјаснити поводом захтева Жалбеног већа.

        Жалбено веће, такође, позива Претресно веће да што је пре могуће, након што се Шешељ врати у притворску јединицу, пружи странама, Србији и Холандији, могућност да буду саслушане у складу са Правилом 65Б.

        Од Претресног већа се тражи и да након тога спроведе нову процену услова за Шешељево могуће поновно привремено ослобађање, наводи се у саопштењу.

        Жалбено веће, на крају, налаже да услови Наредбе о привременом пуштању на слободу остану на снази док не буде донета наредба Судског већа којом се укида Шешељево привремено ослобађање у складу са садашњом одлуком.

        Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц позвао је Жалбено веће да усвоји његову жалбу на одлуку Судског већа о привременом ослобађању Шешеља и одбаци његов захтев да жалба Тужилаштва не буде прихваћена.

         „Шешељ није поткрепио доказима тврдњу да жалба Тужилаштва није заснована на валидним правним мотивима“, наводи се у поднеску који је Брамерц упутио Жалбеном већу.

        Жалба Тужилаштва којом се тражи поништење одлуке о пуштању Шешеља на привремену слободу је примерено заснована на Шешељевим јавним активностима, које подривају основе за његово привремено ослобађање, истиче се у поднеску.

        У такве активности убројане су Шешељеве изјаве да се неће добровољно вратити у Хаг, што је изјављивао у више наврата, претње особама које сарађују са Тужилаштвом, изјаве које су увредљиве за жртве, као и Шешељеве изјаве и понашање који доводе у питање хуманитарне разлоге његовог привременог ослобађања због здравственог стања.

ЉАЈИЋ: Изненадна одлука Жалбеног већа увлачи Србију у спор

        ИЗНЕНАДНОМ одлуком Жалбеног већа Хашког трибунала којом је Претресном већу тог суда наложено да опозове одлуку о привременом пуштању Војислава Шешеља на слободу, Србија се ни крива ни тужна увлачи у спор између Судског већа, Тужилаштва и самог лидера радикала, оцено је председник Националног савета за сарадњу са трибуналом Расим Љајић.

         „Трибунал наставља са својим, најблаже речено, чудним и збуњујућим одлукама. Најпре је Шешељ пуштен под околностима које су незабележене у досадашњој пракси, а то практично значи без икаквих услова који су постављени пред њега и државу Србију“, наводи се у саопштењу Љајићевог кабинета.

        Наслућујући шта би могао да буде сценарио тог пуштања, Влада Србије је врло јасно, у писму које је тада послала Хашком трибуналу, нагласила да је спремна да пружи гаранције Шешељу, уколико их прихвата, с обзиром да их је раније одбијао и уколико се он сам сагласи са условима које поставља Претресно веће Трибунала, навео је Љајић.

        Међутим, Хашки трибунал је, подсећа, донео одлуку практично безусловног пуштања, уз ограду да Шешељ једино не сме да утиче на сведоке у процесу и жртве.

Др Воjислав Шешељ

Др Воjислав Шешељ

„Сада се, каже, изненада доноси одлука о Шешељевом повратку у Хаг о којој смо се информисали са сајта Трибунала. На тај начин, Србија се ни крива ни дужна увлачи у спор између Судског већа, Тужилаштва и самог Шешеља“, истакао је Љајић.

Грабар Китаровић и Месић поздравили одлуку Хашког трибунала

ХРВАТСКА председница Колинда Грабар Китаровић поздравила је одлуку Жалбеног већа Хашког трибунала.

Грабар Китаровић је у Поречу изјавила да је то „најмање што се могло учинити у овој фази, док се већ годинама чека пресуда“.

„На трагу свог писма генералном секретару Уједињених нација поздрављам ову одлуку Жалбеног већа Хашког суда… Свима је јасно да је он (Шешељ) одговоран за ратне злочине, да је ратни злочинац и место му је у Хагу“, навела је Грабар Китаровић.

И бивши хрватски председник Стјепан Месић, који је такође присуствовао седници скупштине Истарске жупаније, сматра да је „сасвим у реду да Шешељ саслуша пресуду“.

„Он је прекршио сва правила којих се морао држати“, навео је Месић.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *