Вијести, Регион

Др Марко Јакшић: Из кримског самоопредељења свануће нови дан српске слободе

1.     Поштовани г. Јакшићу можете ли нашим читаоцима да разјасните шта је то Скупштина Аутономне Покрајине Косово и Метохија, који је правни основ њеног деловања и који су то спољни узроци утицали на косовскометохијске Србе да прошле године приступе формирању ове институције?

Срби са Косова и Метохије су се одлучили да формирају Скупштину Аутономне Покрајине Косово и Метохија када су схватили да ондашња новоформирана власт, оличена у тријумвирату Вучић-Николић-Дачић, наставља да разрађује ранију Тадићеву политику ампутације Косова од Републике Србије. Успостављањем границе ка Косову и Метохији, ова тројица су свесрдно помогла пројекат стварања друге албанске државе на Балкану.

Посланици Скупштине АП КиМ су изабрани по законима Републике Србије, на изборима које су расписали легални органи државе Србије и као такви чине једино легално и легитимно представничко тело које артикулише интересе Срба са КиМ. Отуда је кристално јасно да представници бирани по законима тзв. Републике Косово и на изборима које је расписала А. Јахјага, не могу да буду истински репрезенти политичке воље и интереса Срба са КиМ.

2.     Какав став Срби са Косова и Метохије имају према разговорима које већ месецима Србијини званичници воде са косовским Албанцима, а под покровитељством ЕУ?

Ови разговори представљају, с једне стране, потпуну  капитулацију Србије, а с друге стране, испуњавање државотворних и националних циљева албанског сепаратистичког покрета. Разговори у Бриселу и нису никакви преговори, већ инструмент за реализацију политичких интереса Вашингтона, Брисела и Приштине. У њима Србијини званичници представљају обичне статисте који зарад најбеднијих личних интереса, а на штету сопствене државе и народа, прихватају све диктате САД и ЕУ.

3.     Шта ће Скупштина АП КиМ предузети у седмицама и месецима који су пред нама?

Скупштина АП КиМ ће у наредним данима још офанзивније наставити борбу да сваки Србин и у условима медијског мрака сазна истину о правој природи тзв. бриселских преговора и тзв. бриселских споразума, као радњама које се једино могу оквалификовати као дела најсрамније националне велеиздаје. Показаћемо да је тзв. Заједница српских општина једна обична лакрдија, шарена лажа за превару лаковерних. Свима је јасно да се од шиптарских одборника не може конституисати никаква српска Заједница општина. Сваки београдски режим који је спреман да зарад уласка у ЕУ жртвује део државне територије, имаће у Скупштини АП КиМ најгласније и најтврђе опоненте.

4.     Како из угла дугогодишње тешке борбе за очување права српског народа на Косову изгледа садашња борба становника Крима да од западних крсташа заштите своје право на самоопредељење? Да ли руска и српска борба за одбрану националних духовних колевки – Кијевске Русије и Косова и Метохије – има алтернативу?

Оно што у симболичком и стварном смислу за Русију значе Крим и Кијев, то је за Србију Косово и Метохија. Разлика између данашње Русије и Србије је у томе, што у Русији једна национално одговорна, истински самостална и државотворна власт има и воље и знања да успешно заштити националне интересе, док Србијом влада властодржачка гарнитура која се по налогу Запада одриче најсветијег и највреднијег дела националне и државне територије.

Теза западних политичара да КиМ и Крим представљају сасвим различите и неупоредиве случајеве, тачна је, али у обрнутој перспективи од оне коју нам они пласирају. Крим је вековима био саставни део руске државе, док Косово никада није било самостална држава, већ је њиме после пропасти средњовековне српске државе владала као окупатор Отоманска царевина. Становници Крима су се слободно и у миру на свенародном референдуму изјаснили за присаједињење Русији, а Косово је Србији насилно одузето у злочиначкој НАТО агресији која је за собом оставила три хиљаде убијених и штету од две милијарде долара. Крим и Косово су различити, јер се народ Крима добровољно и са усхићењем вратио мајци Русији, док је лажна држава Косово изникла после погрома више од 250 000 Срба, на територији засутој од стране НАТО пакта теписима бомби са осиромашеним уранијумом.

Др Марко Јакшић

Др Марко Јакшић

Срби са Косова и Метохије помно прате догађаје на Криму и југоистоку Украјине. Верујемо у спремност и одлучност Русије да пружи ефективну заштиту целокупном руском становништво у Украјини, не обазирући се при том на претње санкцијама од стране западних земаља. Ишчекујући вест о великој руској победи, очи Срба КиМ су последњих седмица упрте у правцу Украјине. Јер, знамо да Русија са Украјином поново израста у Империју, а када Русија постане Империја – Србима на Косову и целом Балкану свануће нови дан.

 

Извор: Фонд Стратешке Културе

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *