Регион

Доста је било: РИК је прибегла невероватној манипулацији по Вучићевим инструкцијама

„ПОСЕБНО БРИНЕ НЕЛОГИЧНОСТ У ПОДАЦИМА О ИЗЛАЗНОСТИ У ВОЈВОДИНИ ТОКОМ ДВА ПОСЛЕДЊА САТА”

  • „Наши контролори су евидентирали велики број записника који или нису потписани или су потписи фалсификовани, тако што је једно лице потписало све друге чланове бирачког одбора. Утврдили смо да су евидентирани гласови умрлих и фантомских станара за које нема доказа да живе или поседују некретнине на адресама где су пријављени“

         ПОКРЕТ Доста је било саопштио је данас да ће о свим уоченим и документованим тежим неправилностима детаљно обавестити јавност и поднети кривичне пријаве за фалсификате и манипулацију гласовима.

         „Имамо доказе о фалсификованим потписима на записницима, о гласовима умрлих и фантомских станара и наш правни тим ће поднети кривичне пријаве за сваки од ових случајева“, навео је покрет у саопштењу.

         Додаје се да је Републичка изборна комисија (РИК) „прибегла невероватној манипулацији гласања по инструкцијама (премијера Србије и председника Српске напредне странке) Александра Вучића“.

         Покрет је оценио да је одлука РИК-а да се гласање понови на 13 бирачких места скандалозна јер је „без правног односа, односно без благовремено пристиглих приговора који су једини правни основ за обарање резултата“.

         „Сматрамо да се иза ове одлуке крије намера Александра Вучића да прекроји изборну вољу бирача“, поручио је покрет.

         Доста је било наводи да контрола изборног процеса још траје и да се утврдјивање неправилности ради у немогућим условима, а да су њихови контролори на малом узорку од око 50 бирачких места пронашли велики број неправилности.

         „Наши контролори су евидентирали велики број записника који или нису потписани или су потписи фалсификовани, тако што је једно лице потписало све друге чланове бирачког одбора. Утврдили смо да су евидентирани гласови умрлих и фантомских станара за које нема доказа да живе или поседују некретнине на адресама где су пријављени“, пише у саопштењу и додаје се да покрет има и доказе о куповини гласова и кружном листићу.

         Према наводима покрета, нелегитимно усвајање великог броја непотписаних записника је „посебно проблематично, јер не постоји прецизна евиденција неискоришћених листића на сваком бирачком месту и немогуће је проверити њихов број“.

Покрет „Доста је било - Саша Радуловић“

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“

„Било које лице је, без записника, могло да употреби те листиће и накнадно их убаци у кутије… Посебно нас брине нелогичност у подацима о излазности у Војводини током последња два сата гласања“, поручује Доста је било.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара