Вијести, Регион

Долази ли Даватоглу у Београд и Загреб?

Београд и Загреб имају значајне везе са Сарајевом и доприносиће миру и стабилности БиХ, оценио шеф турске дипломатије. Ахмет Давутоглу најавио могућност да после Сарајева посети Београд и Загреб. Турска је у критичним раздобљима била уз БиХ и ова посета је потврда те подршке, истакао Давутоглу.

Ахмет Даватоглу

Ахмет Даватоглу

Министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу, који је данас у посети Сарајеву, најавио је могућност посете Београду и Загребу, оцењујући да Србија и Хрватска имају значајне и важне везе са БиХ.

„То су земље које ће доприносити миру и стабилности БиХ, а уједно и земље са којима и Турска има јако добре односе. Истовремено то су земље с којима смо развили механизам тројних састанака на највишем нивоу“, додао је Давутоглу.

Истакавши важност разговора са свим странама у БиХ, Давутоглу је нагласио и важност упућивања једнаких порука и савета свима како би се отклонила свака могућност настанка било каквог проблема и његовог ширења на регију.

Коментаришући посету хрватског премијера Зорана Милановића Мостару и састанак председника Републике Српске Милорада Додика са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем у Београду, Давутоглу је рекао да су Хрватска и Србија земље с којима је Турска развила механизам тројних састанака на највишем нивоу.

Давутоглу је рекао и да је на састанку министара спољних послова у понедељак у Бриселу јасно рекао да се помоћ Босни и Херцеговини може пружити само ако се разговара са свим странама у земљи.

„Ако свако буде разговарао са само једном страном, то би могло да отвори могућност погрешне поларизације. У Бриселу сам такође рекао да је започињање посете БиХ од Сарајева, израз поштовања њеном интегритету и политичком јединству“, додао је Давутоглу.

Иначе, Давутоглу је у Сарајево допутовао синоћ из Туниса, додавши да његов долазак у БиХ није био планиран, али да је након најновијих догађања одлучио да уместо кући допутује у Сарајево – град који је, каже, његова друга кућа.

Подсетио је да је Турска у критичним раздобљима била уз БиХ и да је ова посета само потврда подршке коју његова земља пружа Сарајеву.

Давутоглу би данас у Сарајареву требало да се састане са члановима Председништва БиХ, министром спољних послова БиХ Златком Лагумџијом, високим представником у БиХ Валентином Инцком и реис-ул-улемом Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеином Кавазовићем.

Извор: РТС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *