Вијести, Регион

Додик: Заједнички санирати посљедице

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је данас Братунац и истакао да је више од 1000 кућа било поплављено у овој општини, да су штете огромне и да ће ова локална заједница добити помоћ.

„Општина Братунац ће добити помоћ, у координацији са Владом Српске и другим субјектима, и биће саниране посљедице у складу са утврђеним приоритетима“, рекао је Додик, који је о размјерама штета и санирању посљедица од поплава разговарао са начелником ове општине Недељком Млађеновићем и народним послаником СНСД-а из овог мјеста Славишом Јовановић.

Додик је рекао да поплаве нису заобишле општину Братунац и да су штете сличне или идентичне штетама нанесеним у другим општинама Републике Српске.

„Опасност је прошла и предстоји друга фаза рада, а то је санација штета и помоћ угроженом становништву. Настојаћемо да системом закона и одлука олакшамо превазилажење штета појединцима и предузећима да би се они што прије опоравили“, рекао је Додик.

Он је истакао да је више од 1000 кућа било поплављено у овој општини, да су штете огромне и да ће општина Братунац добити помоћ у координацији са Владом и другим субјектима да ће бити саниране посљедице у складу са утврђеним приоритетима.

Додик је осудио ноћашње бацање бомбе поред куће посланика Славице Јовановић, истичући да је то недопустиво и да вјерује да ће полиција брзо открити починиоца. Додик је посјетио нападнуту кућу.

„Желим јасно да поручим да се неће дозволити да због политичке опредијељености неко доживљава нападе јер ово је био терористички акт“, истакао је Додик.

Млађеновић је изјавио да је посјета предсједника Додика највећа подршка за општину Братунац у овој тешкој ситуацији и да су конкретно договарали које су приоритетне потребе ове општине у санирању посљедица од поплава.

„Договорили смо да се обезбиједе машине и гориво за санацију клизишта и наноса материјала које је вода нанијела на великом подручју, те да се обезбиједи отписивање рачуна за струју угроженим домаћинствима док исуше зидове калориферима, те о још неким повољностима које ће Влада Републике Српске дефинисати“, рекао је Млађеновић.

Он је осудио напад на кућу Јовановићеве и изразио очекивање да ће се случај расвијетлити и починиоци казнити што треба да буде опомена свима да се овкви случајеви не понављају.

Јовановићева је рекла да је изгледа некоме сметало њено ангажовање да помогне угроженим породицама у периоду поплава и да је бачена бомба уз њену кућу.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик потом је посјетио и поплављена подручја у бјељинској општини.  На савском насипу код Бијељине изјавио је да је Српска показала способност да солидарношћу свих може да се супротстави незапамћеној стихији.
Додик је захвалио грађанима, полицији, војсци, радницима Термоелектране „Угљевик“, као и свима који су помогли у Бијељини да се насипи одрже и спаси све што је могуће.

Предсједник Српске је поновио да је директна штета од поплава већа од милијарду КМ, али да највећи губитак представљају изгубљени људски животи.

Прије Бијељине, Додик је посјетио поплављена подручја у Братунцу и Шековићима и оцијенио да опасност пролази и да Републици Српској слиједи период обнове у коме ће поново морати да се покаже солидарност свих институција и грађана.

Додик у Бијељини

Додик у Бијељини

Командант Штаба за ванредне ситуације у Бијељини Мићо Мићић рекао је новинарима да је Црњелово одбрањено од пријетеће воде високе 60 центиметара, а да је сада у питању још два до три центиметра.

Према његовим ријечима, одбрана насипа Височ значи одбрану 1.200 домаћинстава у Црњелову са 4.000 људи.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *