Регион

Додик: Слављење 1. марта је историјска подвала коју никада неће успети да нам наметну

„ОНИ КОЈИ ГА СЛАВЕ – ПОРУЧУЈУ ДРУГИМА ДА ЈЕ БиХ САМО ЊИХОВА И ЗА ЊИХ”

  • „Срби нису подржали 1. март, нити ће га икада подржати. За Србе је то био црни дан јер је на Башчаршији убијен српски сват на свадби која је за Србе веома важан догађај. Црн је дан јер се нашао неко да пуца на сватове и убије најважнијег члана тих сватова“
  • У БиХ се једино заједно славе Нова година и Дан победе и ништа више. Сви имамо своје верске и друге празнике и посебно их славимо и обележавамо и тако ће и остати, као синоним подељене БиХ до краја док се не схвати да она као таква не може да егзистира и да опстане

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је 1. март, такозвани „дан независности БиХ“, озбиљна политичка и историјска подвала која се жели наметнути као готова ствар.

         „У сваком случају, 1. март тада, те 1992. године био је озбиљна политичка подвала, а инсистирање на његовом прослављању у ФБиХ данас је озбиљна политичка и историјска подвала која се жели наметнути као готова ствар„, истакао је председник Српске.

         Он је нагласио да 1. март свакако није празник који би могли да прихвате и Срби, па чак и уобичајено понашање које подразумева да неком другом честитате тај празник у овом случају је апсолутно немогуће, јер је тај дан био увод у огромна страдања свих на овим просторима, наравно и Срба, који су у рату који је настао након тога дали 29.000 жртава.

         „Срби нису подржали 1. март, нити ће га икада подржати. За Србе је то био црни дан јер је на Башчаршији убијен српски сват на свадби која је за Србе веома важан догађај. Црн је дан јер се нашао неко да пуца на сватове и убије најважнијег члана тих сватова“, истакао је Додик.

         Он је рекао да 1. март као политичка порука никада није досегла до Срба и никада неће ни доћи, те изразио захвалност представницима Српске у заједничким институцијама БиХ на начину како третирају тај датум.

         „Овај датум више говори о БиХ као пројекту који се као такав од почетка намеће Србима, а сублимира се највише у тој причи о 1. марту, који покушава да се наметне као неки општеважећи празник. Они који вапе, а видим да их у ФБиХ има, да једног дана тај датум буде прихваћен и код Срба поручујем да од тога никада неће бити ништа„, истакао је председник Српске. Срби никада неће обележавати 1. март!

         Он је нагласио да нема те институције и политичара у Српској који би био спреман да то учини, јер је тај датум исувише симболички везан за страдање Срба на овим просторима, за распад Југославије, наметање БиХ која није по вољи Срба.

         „Све се скупило у том једном дану који из године у годину све више побуђује само неугодна сећања и још више нас учвршћује у уверењу да та политичка подвала не може да прође“, истакао је председник Додик.

         Он је оценио да део БиХ који слави 1. март поручује осталима да је БиХ само за њих, а да други нису добродошли у БиХ.

         „Први март значи и поруку другима да морају да прихвате мајоризацију и туторство и да је мишљење само једне стране онако како они то желе тачно„, рекао је Додик.

         Нагласио је да је 1. март за Србе један обичан дан у радном смислу, дакле радан, али свакако дан туге и сећања на почетак једног огромног рата који Срби нису желели, али у којем су сатанизовани и у којем су страдали заједно са другим.

Председник Републике Српске Милорад Додик

Председник Републике Српске Милорад Додик

„Први март као симбол политичке поруке који се шаље из дела БиХ у којем се обележава као празник апсолутно је на фону онога што јесте БиХ – неуспешна држава, потпуно подељена по свему, па и по празницима. Познато је да у БиХ нема ниједан заједнички празник који се слави као одраз заједничког историјског тренутка за све народе у БиХ, јер су увек били подељени кроз историју, а тако је било и 1. марта. Једино се заједно славе Нова година и Дан победе и ништа више. Сви имамо своје верске и друге празнике и посебно их славимо и обележавамо и тако ће и остати, као синоним подељене БиХ до краја док се не схвати да она као таква не може да егзистира и да опстане“, закључио је председник Републике Српске Милорад Додик.

(Срна)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара