Вијести, Регион

Додик са студентима у акцији чишћења Добоја и Шамца

Студенати универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци учествују у великој радној акцији чишћења Добоја и Шамца, а са њима је и предсједник РС Милорад Додик.

„Републику Српску је задесила огромна несрећа у поплавама, страдање огромних размјера и огромна је и материјална штета. Потребна нам је солидарност коју показује, прије свега, студентска организација. Веома је важно што то чине млади са универзитета што говори о њиховој повећаној свијести и одговорности за друштвену заједницу“, рекао је Додика преноси РТРС.

Бригаде студената из Фоче, Источног Новог Сарајева, Пала, Милића, Зворника, Бијељине и Бањалуке постројене су јутрос  испред зграде Центра јавне безбједности Добој, чему је присуствовао и предсједник РС Милорад Додик. Студентима су се прикључили и чланови радне бригаде ЦЈБ Добој.

„У Добоју ће дио бригада, док ће остале у Шамац. Свим студентима биће обезбијеђен превоз, рукавице, маске, храна и вода. Акција ће трајати један дан, али ће се, по потреби, у наредним данима организовати и нове сличне студентске акције у подручјима угроженим поплавама“, рекао предсједник Кризног штаба Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Александар Главаш.

Он је додао да су студентску радну акцију организовали кризни штабови студентских парламената универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци, у сарадњи с Унијом студената Републике Српске, кризним штабовима оба универзитета и у координацији с Министарством унутрашњих послова Српске.

„Студенти су у сваком тренутку спремни да одговоре на позив сваке институције и да помогну у чишћењу подручја угрожених поплавама, као и у достављању хуманитарне помоћи. Захваљујемо свима који су помогли организацију ове радне акције, која није прва, а сигурно неће бити ни посљедња“, поручио је Главаш.

Српска показала функционалност и јединство

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је Српска у тешкој ситуацији, када је поплављен њен значајан дио, показала да је функционална и јединствена, те да у њој нема подјела на исток и запад, како су то неки хтјели да представе.

Он је подсјетио да су, нажалост, појединци у Српској у веома тешкој ситуацији покушавали да створе атмосферу неефикасности и нефункционисања.

„Као предсједник Републике Српске поносан сам на све институције, и на њихово функционисање током ванредне ситуације, на медије који су били одговорни и на прави начин информисали јавност о чињеницама у вези са несрећом која нас је задесила“, рекао је Додик новинарима у Добоју.

Он је додао да је било и пропуста, што је нормално у таквим ситуацијама, али да је Република, упркос свему, показала да је организована заједница, да има систем власти и организације који могу да реагују на овако ужасну несрећу.

„Сви смо били заједно, све организације, ресурси и Владе Српске и локалних заједница, научних институција, универзитета, невладиног сектора, борачких организација, Црвеног крста…“, подсјетио је предсједник Српске.

Додик је напоменуо да су многи у БиХ и међународној заједници покушавали да праве „спин“ о томе како је, наводно, поплава урушила ентитетске границе и покушавају да од тога граде неку нову политику.

„Да ли је могуће на бази поплаве смањити надлежности и умањити Српску? Свима поручујем да није и немојте џаба губити вријеме на то. Нама је жао страдања и у Федерацији БиХ и ако можемо помоћи – ту смо да помогнемо, али Република Српска остаје чврста, функционална и јединствена“, нагласио је Додик.

Он је додао да је страдање у Федерацији тешко пало и свима у Српској, јер је страдање увијек страдање – без обзира на нацију и мјесто гдје неко живи.

„Солидаришем се са свим тим људима који су страдали у Федерацији, али поплава не може да буде основа за прекомпозицију БиХ и поручујем свима да су поново залутали и беспотребно губе енергију“, истакао је Додик.

Он је изразио жаљење због страдалих у Маглају и другим мјестима у Федерацији БиХ, нагласивши да подржава све из Републике Српске који помажу у санацији посљедица од поплава и у Федерацији.

„Захвалан сам и свима из Федерације БиХ који су дошли у Српску да помогну, а таквих примјера је било – Градачац, Мостар… То је дио хуманости и захвални смо за све што су учинили, али нико неће постављати и редефинисати политички систем у смислу смањења улоге Српске“, поручио је Додик.

Велика солидарност потребна у великој несрећи

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је Српској, поред новца, потребна и велика солидарност како би се санирале посљедице поплава, велике несреће која је задесила Републику и њено становништво.

„Страдања су огромних размјера, као и материјална штета. Сад није потребан само новац, него и солидарност, коју данас показују студентске организације“, рекао је Додик новинарима у Добоју, гдје присуствује великој раној акцији чишћења поплављених објеката у којој учествују студенти универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци.

Додик са студентима у акцији чишћења Добоја и Шамца

Додик са студентима у акцији чишћења Добоја и Шамца

Додик је оцијенио да је изузетно важно да су акцију организовали млади људи са универзитета Српске, што говори о њиховој појачаној свијести и одговорности за друштвену заједницу и солидарности коју су спремни да покажу у тешким временима.

„То је најбољи доказ како се воле град и Српска“, рекао је предсједник Српске, захваливши студентским организацијама на свему што су до сада учинили да помогну поплављеним подручјима у Српској.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *