Вијести, Регион

ДОДИК: Русија има моју подршку за све што ради у Украјини

БАЊАЛУКА – Акције које предузима Русија у функцији су очувања мира, спречавања крвопролића и рата који би се тешко зауставио, изјавио је јуче председник Републике Српске Милорад Додик.

„Руске акције искључиво су усмерене да се створи неутрална средина за политичке одлуке и дијалог у самој Украјини. То има моју подршку”, истакао је Додик.

Према његовим речима, у Украјини је извршен пуч који је свргнуо легитимне институције власти, уз снажну подршку одређених центара моћи у другим земљама који су са два милиона евра финансирали останак људи на тргу.

Тај сценарио је веома видљив и познат, а сличан је очигледно могао да разбукта и интересе неких људи овде у БиХ”, рекао је Додик новинарима у Бијељини.

Он сматра да је било очекивано да се Русија адекватно укључи у решавање питања Украјине.

Додик још оценио да Влада и све институције Републике Српске функционишу и да су окренути ка народу и очувању мира и стабилности.

„Да би се очувала Република Српска и њена стабилност – потребно нам је јединство власти и народа, ми то јединство имамо и чувамо га, а народ је то разумео”, рекао је Додик у Бијељини.

Додик је упозорио на јасно видљив концепт жеље за „пражњењем” Републике Српске, који се потврђује и изјавама многих европских функционера поводом нереда који трају у Федерацији БиХ.

Према његовим речима, мирни и достојанствени протести ветерана у Бањалуци негирали су лажи неких федералних медија и међународних функционера да незадовољство исказано у ФБиХ траје и у Републици Српској.

„БиХ није срећно место, јер централизација и унитаризација није ничији интерес. БиХ треба да буде искључиво конфедерална заједница са мањим бројем заједничких функција него што их данас имамо”, рекао је председник Српске.

Додик сматра да је индикативно изазивање немира пред изборе, уз оцену да такав покушај угрожавања власти неће успети.

Према његовим речима, тај концепт је и изабран због процена да избори неће променити власт у Републици Српској.

Нагласио је да је референдум о самосталности Републике Српске могућ, али не сада.

„Референдум није ствар која се потеже неколико пута, то се ради само једном и да ли ће успети зависи од тога да ли сте одмерили време и начин. Мислим да то не можемо реализовати у овом тренутку, сада би то било реално опасно”, рекао је Додик на јавној трибини у Бијељини пред више стотина грађана.

Српска подржава Русију у Украјни, а Србија?

Српска подржава Русију у Украјни, а Србија?

Додик је објаснио да референдум носи огроман ризик, јер би у случају неуспеха Република Српска могла да изгуби и ово што сада има.

„Да ли ће неко после мене или нас препознати то време, не знам, али знам да се пре неколико година није смело ни причати о референдуму, а сада Република Српска има закон о референдуму и Народна скупштина у току ноћи, ове или неке следеће, може да донесе одлуку о расписивању референдума о статусу Републике Српске”, поручио је Додик.

Према његовим речима, у овом је тренутку важно сачувати оно што Република Српска има и што јој даје право на референдум једног дана.

Извор: Срна, Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *