Вијести, Регион

ДОДИК: Опера „На Дрини ћуприја“ истовремено и у Венецији и у Андрићграду

ОЦЕНИО ДА ЈЕ И УГОВОР СА ПОЗОРИШТЕМ „ЛА ФЕНИЋЕ-ВЕРДИЈАНА“ ДОКАЗ ДА ЈЕ АНДРИЋГРАД ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

  • Кустурица и ја смо данас у Милану, након потписивања уговора са представницима венецијанског позоришта, одржали конференцију за новинаре која је била веома пропраћена од италијанских и француских медија, а имали смо и неколико значајних интервјуа. У Милану сви спомињу Републику Српску и Андрићград и то су речи које су се овде одомаћиле што довољно говори колико је Андрићград допринео репутацији саме Републике Српске, нагласио је Милорад Додик

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је сарадња Андрићграда са венецијанским позориштем „Ла Фениће-Вердијана“ за стављање опере „На Дрини ћуприја“ у програм ове реномиране културне установе од великог значаја, с обзиром на то да је Република Српска показала способност да се на овако високом нивоу укључи у културне трендове савремене Европе.

         „Венецијанско позориште Ла Фениће-Вердијана и Андрићград данашњим обнављањем уговора успоставили су сарадњу у институционалном смислу, чиме је потврђено опредељење за заједнички рад на великом пројекту као што је опера `На Дрини ћуприја“, истакао је Додик у телефонској изјави Срни из Милана.

        Имајући у виду логистичке и организационе припреме, рекао је председник Српске, биће потребно доста времена, рада и труда да би био реализован један такав музичко-сценски спектакл као што је опера „На Дрини ћуприја“.

         „Ми смо наше партнере уверили у способност Републике Српске да обезбедимо логистику и да се представа, коју ће режирати Емир Кустурица, истовремено игра и у позоришту у Венецији и у позоришту Андрићграда. То је, свакако, пројекат који ће дати једну сасвим нову поруку, нову димензију и једно ново разумевање значаја Андрићграда“, рекао је предсједник Додик.

        Он је оценио да је за Републику Српску и њено представљање у Европи и свету од капиталне важности целокупни пројекат Андрићграда и оно што он већ сада може да обезбеди на интернационалном плану.

         „Кустурица и ја смо данас у Милану, након потписивања уговора са представницима венецијанског позоришта, одржали конференцију за новинаре која је била веома пропраћена од италијанских и француских медија, а имали смо и неколико значајних интервјуа. У Милану сви спомињу Републику Српску и Андрићград и то су речи које су се овде одомаћиле што довољно говори колико је Андрићград допринео репутацији саме Републике Српске“, нагласио је Додик.

        Он је истакао да Андрићград има интернационалну димензију и једно велико уважавање које се могло видети на сваком кораку у Милану.

         „То је доказ да је Андрићград пројекат који превазилази било какве малициозне и друге локалне тврдње које су се могле чути у претходном времену. Ако људи оваквог културног нивоа и институционалног значаја, које смо данас срели у Милану, разумеју важност Андрићграда готово је смешан онај ко се нашао да оспорава важност једног таквог пројекта“, истакао је Додик.

        Он је нагласио да је заједнички рад венецијанског позоришта и Андрићграда на великом пројекту као што је опера „На Дрини ћуприја“ још један доказ да је Андрићград престоница културе Републике Српске.

Додик на снимању филма „На млечном путу”

Додик на снимању филма „На млечном путу”

„По ко зна који пут показало се да је Андрићград потврдио своју оправданост и да све што се дешава у оквиру зидина града од камена даје једну нову димензију културној сцени Републике Српске и саму Републику представља на најбољи начин“, констатовао је Додик.

Срна

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *