Вијести, Регион

ДОДИК НЕ ВЈЕРУЈЕ ДА ЋЕ ДОЋИ ДО ОПУЖНИЦЕ ПРОТИВ ТАЧИЈА

БЕОГРАД, 31. ЈУЛА /СРНА/ – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не вјерује да ће истрага за ратне злочине над косовским Србима, коју води међунарони тужилац Клинт Вилијамсон, резултирати подизањем оптужнице против Хашима Тачија, због тога што до сада није било довољно ангажовања и због протока времена.

ДОДИК НЕ ВЈЕРУЈЕ ДА ЋЕ ДОЋИ ДО ОПУЖНИЦЕ ПРОТИВ ТАЧИЈА

 

Додик је рекао да је једина новост у Вилијамсоновом извјештају о трговини органима признање са тако високог мјеста да постоје основане сумње да је било трговине органима косовских Срба.

„Очигледно да има доказа и да их је било. И /извјестилац Савјета Европе/ Дик Марти је имао доказе, али је био спријечен да проведе истрагу, имала их је и /бивши хашки тужилац/ Карла дел Понте. Многим Србима се судило на основу колективне одговорности. Осуђена је Биљана Плавшић, која није имала никакве везе са злочинима, али је била руководилац. А сада /у случају ОВК/ треба да се згрну огромни докази“, рекао је Додик за београдски лист „Данас“.

Додик оцјењује да ће Запад све више настојати да омекша Србију да би у једном, најтежем моменту за пуноправно чланство у ЕУ, затражио признање Косова.

„Њих позиција Србије занима само у смислу да желе да је сломе. Неће дати чланство без обзира на реформе које Србија показује. Мислим да је и актерима у Србији јасно да ће то бити тражено без обзира на то што Косово није признала цијела ЕУ и што сама крши своје принципе“, навео је он.

Додик је поставио питање како објаснити да ЕУ ради на споразуму о стабилизацији и придруживању са Косовом, а пет земаља ЕУ није признало Косово?

„Игре великих су јасне. Понекад мени није јасно шта им је толики интерес… Данас сам осјетио муку у стомаку кад сам читао како /некадашњи њемачки канцелар Герхард/ Шредер каже да се каје што је 1999. подржао бомбардовање“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да је Запад, као и у случају БиХ, када је већ у априлу 1992. године „потрчао“ да призна земљу која ни данас не постоји, олако признао и Косово.

Одговарајући на питање колико ће дуго Србија моћи да балансира измђу захтјева ЕУ да промијени политику према Русији и пријатељских односа са Москвом, Додик је рекао да је ЕУ „потпуно хетерогена што се тога тиче“.

Он је увјерен да Србија неће Русији увести било какве санкције и приклонити се Западу.

„Криза у Украјини ће проћи, а санкције Србије у Русији не би биле заборављене. За Србију би био луксуз да уведе санкције пријатељској земљи каква је Русија“, истакао је Додик.

Он је навео да Русија има право на одбрану својих националних интереса, јер, како је рекао, ако су Французи могли на неким далеким дестинацијама, у Либији на примјер, да бране своје интересе, зашто Русија да не брани свој народ којег је неколико десетина милиона у Украјини?

Предсједник Републике Српске Милорад Додик

Предсједник Републике Српске Милорад Додик

„У сваком случају, жели се поставити изазов Србији. Мислим да њеном руководству није нимало лако. Лицемјерје неких важних амбасадора који траже признање Украјине са Кримом, а Косово је еклатантан пример другачије политике, говори о дволичности великих сила“, закључио је Додик.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *