Вијести, Регион

ДОДИК: Можемо остати у БиХ ако је она конфедерација или чак унија две-три републике-државе

ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ ОТКРИО БИРАЧИМА ДА СЕ РАДУЈЕ ДОЛАСКУ У БЕОГРАД ВЛАДИМИРА ПУТИНА

  • У предизборном интервјуу РТ РС Милорад Додик истакао да уважава ЕУ, Велику Британију и Америку, али да посебно уважава Руску Федерацију. Па наставио: „У разговорима са руским званичницима никада нисмо имали политичке захтеве, за разлику од западних који су нас увек политички условљавали, чак и за малу хуманитарну помоћ”
  • Подсетио је да је пре неколико месеци – без икакве одлуке и сагласности органа БиХ – у земљу „ушетала” једна војна јединица британске војске, у Сарајево, са намером да наводно организује неутралну политичко-безбедносну ситуацију у вези са изборима
  • Говорећи о улози и држању странаца, рекао и ово: „Овде се прича о играчима народних игара као проблему, а нико не прича о томе да је америчка Амбасада овде четири-пет пута веома званично стала на страну једне политичке опције”

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се радује доласку руског председника Владимира Путина у Србију за 10 дана, имајући у виду њихов договор да се поново виде и у Београду.

         „Верујем да ћемо имати прилику да се сретнемо. У сваком случају, то зависи од протокола Србије и обавеза које руски председник тамо има”, рекао је Додик за РТРС.

         Он је истакао да Руска Федерација подржава Дејтонски споразум онако како је написан.

         „То значи подршку БиХ и њеном територијалном интегритету, али и ентитетима који имају огромне надлежности”, рекао је Додик и додао да посета Путина Београду представља снажну поруку Србији, српском народу и целом свету, да Србија има одличне односе и жели да шири своју међународну сарадњу.

         Додик је истакао да је недавни састанак са Путином у Москви био важан како би се наставила пракса у Савету безбједности УН да руски амбасадор износи ставове Републике Српске онда када се тамо појави високи представник за БиХ са својим извештајем, који је по правилу негативан према Републици Српској.

         Он је рекао да Република Српска остаје на европском путу и може да учествује и у разговорима о Уставу БиХ.

         „Минимум за који мислимо да можемо остати у оквиру БиХ је конфедерално уређење БиХ или чак унија две-три републике, државе у оквиру тога”, истакао је Додик.

         Додик је рекао да је једини спас за оно што странци желе да виде наводно територијални интегритет, јер свака врста централизације БиХ не долази у обзир.

         Он је рекао да Српска остаје у разговорима о европским питањима, али да никада није сматрао да је пут ка Европи једина алтернатива.

         „Зато је добро организовати разговоре са свима и држати контакте. За нас је легитимна Руска Федерација која има свој потенцијал и свог председника”, рекао је Додик.

         Додик је истакао да уважава ЕУ, Велику Британију и Америку, али да посебно уважава Руску Федерацију.

         „У разговорима са руским званичницима никада нисмо имали политичке захтеве, за разлику од западних који су нас увек политички условљавали, чак и за малу хуманитарну помоћ”, закључио је Додик.

         Додик је назвао спекулацијама информације које пласирају неки федерални медији и један из Републике Српске, који покушавају да створе атмосферу притиска на безбедносну ситуацију.

         „То се чини искључиво у функцији избора у којима се жели поручити грађанима да наводно постоје неки изазови у изборној ноћи”, рекао је Додик вечерас за РТРС.

         Додик је подсетио да је пре неколико месеци, без икакве одлуке и сагласности органа БиХ, у земљу „ушетала” једна војна јединица британске војске, у Сарајево, са намером да наводно организује неутралну политичко-безбедносну ситуацију у вези са изборима.

         Он је рекао да је други важан безбедносни изазов, о којем се уопште не прича, чињеница да 350 грађана БиХ ратује у Сирији.

         Додик је рекао да постоје покушаји да се од културне манифестације обележавања 100 година од почетка Првог светског рата у Бањалуци направи велика пресија како неко, наводно, чини некакву „припрему”.

         „Поставља се логично питање: зашто би, да је све тако како они кажу, ми били заинтересовани да проблематизујемо ситуацију у Републици Српској у изборној ноћи”, упитао је Додик.

         Он је рекао да спекулације говоре о једном „спину” који се покушава одржати овде и на неким другим местима, а види се да су „мајстори спина на другој политичкој структури”.

         Додик је позвао све људе у Републици Српској да буду сигурни у оно што раде Полиција и институције Републике Српске, којима је веома важно осигурати безбедност и способне су и спремне да обезбеде одржавање избора на неутралан, сигуран, фер и поштен начин.

         „Инцидент као онај у Требињу не може се искористити да се проблематизује читава Република Српска и безбедносни систем”, истакао је председник Српске.

         Он је рекао да ови изазови показују колико је важно да Српска има полицију, нарочито због изазова који ће уследити повратком ратника из Сирије у БиХ.

         Додик је подсетио да је обавештајна заједница БиХ раније евидентирала 3.500 људи са потенцијалним терористичким способностима, што говори о изложености том проблему у јеку опште борбе против тероризма.

         Коментаришући изјаву градоначелника Требиња Славка Вучуревића да је „град дошао у ситуацију да мора размишљати о формирању нових структура безбедности”, Додик је рекао да се у Требињу ништа посебно не дешава, осим локалних инцидената у смислу напада на страначке просторије и кидања плаката.

         „Позивање на прављење паралелних безбедносних структура је проблем. Једина надлежност за безбедносни сектор је Република Српска, за коју чак ни БиХ нема надлежност”, појаснио је Додик.

         Он тврди да је прича о локалним безбедносним структурама у Требињу „ударац у празно”, јер би то представљало удар на Устав и законе Републике Српске.

         „Потребно је да Република Српска кроз овај период прође стабилно и да покаже свету да може да води изборни процес без тензија”, истакао је Додик.

Милорад Додик

Милорад Додик

Он је рекао да су поједине западне земље заинтересоване за „формирање изборног резултата”, што је видљиво претходних дана у веома активном учешћу људи из Амбасаде САД у изборном процесу.

„Овде се прича о играчима народних игара као проблему, а нико не прича о томе да је америчка Амбасада овде четири-пет пута веома званично стала на страну једне политичке опције”, закључио је Додик.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *