Вијести, Регион

Додик мандат за састав нове владе поверио Жељки Цвијановић

ОБЕЋАЛА ДА ЋЕ КАНДИДАТЕ ЗА МИНИСТРЕ ПРЕДЛОЖИТИ ПОЛОВИНОМ ДЕЦЕМБРА И ДА ЋЕ ФОРМИРАТИ „НАРОДНУ ВЛАДУ”

  • Председник РС демантовао тврдње да је због кандидатуре Цвијановићеве у сукобу са потпредседником СНСД Игором Радојичићем
  • Опозиционе странке из Савеза за промјене одбиле да уопште учествују у консултацијама за формирање владе Српске

         КАКО се и очекивало: Милорад Додик је мандат за састав нове владе Републике Српске поверио Жељки Цвијановић.

         Она, у складу са законима РС, има 40 дана да обави консултације, а затим парламенту предложи састав нове владе и њен програм рада.

         Мандатарка је у свом првом обраћању изјавила да је ово представља велику одговорност и част.

         „Нова влада ће радити на јачању РС у политичком и економском смислу и бити на располагању грађанима и партнерима”, нагласила је Цвијановићева која је током протеклих годину и по обављала функцију премијера Српске, а пре тога је била министар за економске односе и регионалну сарадњу.

         У СНСД обавља функцију међународног секретара.

         Додик је протеклих дана обавио консултације с делегацијама СНСД-а и њиховим коалиционим партнерима, који имају скупштинску већину у РС.

         Опозиционе странке – СДС, ПДП, НДП и СРСРС – нису се одазвале позиву на консултације код Додика. Али, били су представници муслиманске коалиције „Домовина” који у парламенту РС имају пет посланика. У домовини су заинтересовани за учешће у власти, уколико буду испуњени њихови услови.

         Додик изјавио је данас да никакав проблем не представља истрага, нити утврђивање истине у вези са аудио-материјалом о куповини посланика, јер је једина истина да осим разговора и договора са независним посланицима није било никаквих других аранжмана.

         „Пошто нису имали ништа да нађу и да јој приговоре (Жељки Цвијановић), онда су измислили и исконструисали аферу или лаж која је везана за то и сада инсистирају на томе, јер им се то свиђа”, рекао је Додик на конференцији за штампу у Бањалуци.

         Цвијановићева је рекла да је намера спорног аудио материјала била да се баци мрља на њено име, те додала да верује у рад надлежних институција, на којима је да „дају одговор” на то питање.

         „Довољно сам озбиљна да знам да се тај предмет налази у надлежној институцији – Специјалном тужилаштву и да сам као грађанин и председник Владе дужна да одговорим на свако питање у вези са тим предметом и одговорима допринесем да се можда лакше дође до исхода тог предмета”, истакла је Цвијановићева.

         Додик је нагласио да је она именована на основу консензуса унутар странке и коалиције.

         То је био његов одговор на тврдње да нови мандат Цвијановићеве продубио кризу унутар странке, посебно између њега и потпредседника СНСД-а Игора Радојичића.

         „Апсолутно постоји сагласност и јединство”, нагласио је Додик и додао да очекује да мандатарка између 15. и 20. децембра предложи нови састав Владе Републике Српске.

Председник Републике Српске Милорад Додик

Председник Републике Српске Милорад Додик

Сама Цвијановић је обећала да ће нова влада бити формирана у најскорије време како би се без застоја, проблема и одуговлачења ушло спремно у нову календарску и буџетску годину.

„Спремна сам да за неколико дана одем у Народну скупштину РС, да поднесем експозе и затражим подршку за нову Владу Српске”, рекла је Цвијановићева.

„У протеклом периоду успели смо да у тешким и сложеним околностима покажемо социјалну осетљивост и да повећамо плате и пензије, да завршимо неке пројекте, завршимо студентске домове, да приведемо крају и програм збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, као и да интервенишемо и покажемо да јесмо народна Влада онда када је то било потребно становништву”, подвукла је Цвијановићева.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *