Вијести, Регион

Додик и Шоголев открили споменик руском цару Николају Другом

САРАДЊА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ НА НАЈВИШЕМ НИВОУ

  • Председник Републике Српске Милорад Додик и помоћник председника Руске Федерације Игор Шоголев открили су данас у Бањалуци споменик руском цару Николају Другом
  • То је велики дуг, који је српски народ имао према цару Николају Другом, јер није напустио Србију на почетку Великог рата, који је за Србију и Србе био један од највећих губилачких периода, у којем смо изгубили готово пола наше нације, рекао је Додик
  • Додик је најавио данас да ће се крајем септембра састати са председником Русије Владимиром Путином, оцијенивши да је сарадња Српске и Руске Федерације на највишем нивоу

Председник Додик у обраћању присутнима рекао је да је откривање овог споменика прилика да се српски народ само делимично одужи великом цару, великом руском народу и држави за подршку коју је од њих добијао у одлучујућим данима.

Председник Српске подсетио је да је ово део манифестације обележавања 100 година од почетка Великог рата у коме су Срби несумњиво били највећи страдалници.

Додик је напоменуо да о томе сведоче историјске чињенице које нису поклекле под ревизионизмом последњих дана који би да српски народ стави у ону нит повезаности кривице за Велики рат, што је историјска неистина.

„Српски народ је бранио своју земљу, а атентатом у Сарајеву бранио је своју слободу“, истакао је председник Републике.

Додик је подсетио да је српски народ једини народ у историји који је своју слободу бранио са територије друге земље.

„Српски народ је веровао у то, захваљујући чињеници да је увек био на правој историјској страни ради бољег, праведнијег и хуманијег друштва, и у Првом и у Другом свјетском рату“, истакао је Додик.

Он је изразио захвалност руском народу, руској држави и председнику Владимиру Путину за подршку коју дају српском народу и у овом времену.

Споменик руском цару Николају Другом, који се налази на Булевару цара Душана у близини бањалучке Гимназије, освештао је Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, након чега су председник Додик и Шоголев положили венце на споменик.

Откривању споменика, присуствовали су председник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко, председник Фонда „Светог Василија Великог“ Константин Малофејев, аутор споменика Зураб Серетели.

Откривању су присуствовали и потпредседник Владе Нада Тешановић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар трговине и туризма Маида Ибришагић-Хрстић, сенатори Српске Алекса Буха и Јелена Гускова, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић, председник Борачке организације Српске Пантелија Ћургуз, председник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, као и многобројни грађани Бањалуке.

„Очекује ме нови састанак са председником Русије и том приликом анализираћемо све оно што смо договорили и урадили у овом времену и трасирати неке нове пројекте који ће омогућити даљи развој наше сарадње на највишем нивоу“, рекао је Додик новинарима након пријема делегације руских званичника која борави у посети Српској.

Додик је навео да је на састанку са руском делегацијом разговарао о начину како проширити сарадњу Републике Српске и Русије у области образовања и културе.

„Чули смо одличне идеје и могућност да наши студенти, у оквиру програма председника, одлазе на школовање на факултете у Русију. Чули смо и могућност да се путем академије школују одређени специјализанти, као и да руска Православна гимназија сарађује са школама у Српској“, истакао је Додик.

Он је навео да ће се покушати са реализацијом ових могућности, јер постоји уверење да с обе стране постоји огромна жеља.

Председник Српске захвалио је Руској Федерацији, кабинету председника, његовом особљу и свим људима у тој земљи који су донирали споменик цару Николају Другом, који је данас откривен и освештан у Бањалуци.

„То је велики дуг, који је српски народ имао према цару Николају Другом, јер није напустио Србију на почетку Великог рата, који је за Србију и Србе био један од највећих губилачких периода, у којем смо изгубили готово пола наше нације“, рекао је Додик.

Он је подсетио да су сви војноспособни мушкарци морали да напусте Србију и за њу се боре тако што су се из Грчке, заједно са савезничким трупама, поново вратили на српску земљу.

Додик је напоменуо да Србија, која је претрпела огромне губитке, није желела да буде потчињена Аустроугарској чији је основни циљ био да преко српске територије прошири царство на исток.

„То је један од сегмената за који смо заједно констатовали да је недостајао, а односи се на чињеницу да у сфери културе и образовања сарадњу између Руске Федерације и Српске морамо да подигнемо на виши ниво“, рекао је Додик и додао да је данашњи догађај дио доприноса томе.

Он је захвалио свим који су допринели да данас у Бањалуци буде откривен споменик руском цару, као и што су се у овом важном дану „присетили тешке историје за српски народ и велике подршке руског народа која је уследила одлуком цара Николаја да помогне и заштити Србију у тадашњем тешком времену“.

Помоћник председника Руске Федерације Игор Шоголев, који је предводио руску делегацију, рекао да је споменик цару Николају Другом у Бањалуци први у историји овом руском цару који је подигнут на територији неке европске земље.

„Одајемо признање председнику Републике Српске Милораду Додику за ту иницијативу и подршку коју је дао у реализацији пројекта. То је веома симболичан гест који подвлачи дугогодишње пријатељске везе између руског и српског народа у нашем свету, који нимало није једноставан“, истакао је Шоголев.

Према његовим речима, то је симбол пријатељства два народа, не само током претходних година, него и данас у 21. веку.

Шоголев је истакао да се везе између Русије и Републике Српске, које се тичу економије и политике, развијају веома интензивно, те да Русија константо пружа подршку Српској у оквиру Савјета безбедности.

Он је истакао да је председнику Додику рекао да се контакти између Русије и Српске реализују и стварају на вишем политичком нивоу. „Постоје одређени планови и договори и веома рачунамо с тим да ће се ти односи и везе развијати исто тако пријатељски и у потпуно међусобном разумевању“, рекао је Шоголев.

Председник Републике Српске Милорад Додик и помоћник председника Руске Федерације Игор Шоголев

Председник Републике Српске Милорад Додик и помоћник председника Руске Федерације Игор Шоголев

Он је рекао да је данашњи сусрет био посвећен занимљивом руско-српском пројекту, који је и хуманитарни и историјски.

„И данас смо искористили историјски повод да говоримо о учвршћивању наших веза и њиховом развоју у хуманитарној области. То остаје кроз векове, с тим да наша деца буду у стању да разумеју језик један другога, историју и да знају о међусобној уметности. Да се наша деца након 10 и 100 година могу срести и дати једни другима подршку у нека тешка времена“, каже Шоголев.

Срна

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *