Вијести, Регион

Додик: БиХ се не може градити на ароганцији према РС

030654
Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се БиХ не може градити на ароганцији према Републици Српској и да она може опстати само као заједница три народа и двије територијалне јединице.

Одбацивши оптужбе да он руши БиХ, предсједник Српске је рекао да је БиХ већ дуго на издисају и на вјештачком дисању, те да он може само да ради на афирмацији дејтонске БиХ.

„Међутим, превише је мешетара странаца који су охрабривали оне који су жељели увести и нешто више. Они се никада нису довољно удаљили из БиХ и препустили је домаћим снагама, већ су гурали неке своје интересе и инсистирали на концепцији која другима не одговора“, истакао је Додик за сарајевску ТВ 1.

Говорећи о доношењу закона о ЈМБ, предсједник Српске је рекао да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да треба да прати ту логику, односно да ентитети треба да има свој аутентичан број.

„Зашто се задржавамо годину дана на том питању? Да ли неко очекује да ми одустанемо од Устава? БиХ мора да има јасну структуру. Неки мисле да на матичном броју могу да разграде дејтонску БиХ. Зашто је проблем да Република Српска има свој број? Треба примијенити право и неће бити проблема, а интерес Српске је њен правни положај“, поручио је Додик.

На питање да прокоментарише критике неких страних амабасада упућене на његов рачун, Додик је рекао да „ударац“ БиХ, ако постоји, није направио он, већ странци. Нагласио је да странци хоће да у БиХ етаблирају своје политике, умјесто да је пусте да сама одлучује. „Не може овде туђа памет нешто помоћи. Зашто идемо у канцеларије странаца и питамо шта да радимо? Да би БиХ имала легитимитет, онда мора да постоји споразум страна, а то су два ентитета“, констатовао је Додик. Рекао је да Република Српска није против постојања, нпр. Суда БиХ који ће доносити одлуке, али је проблем у проширеним надлежностима које желе да се наметну. „Ту су мешетарили странци и зато се сада то показује као рак рана овог друштва“, истакао је он.

Додик каже да је проблем у БиХ што она не штити своје интересе. „Пољопривреду уништавамо, јер не доносимо мјере, а мјере не доносимо, јер дође Европска комисија која каже – немате споразум“, рекао је он.

Говорећи о „шесторки“, Додик је оцијенио да је то једна неартикулисана група различитих политичких опција.

„Моје учешће у тој групи тиче се поштивање Устава и Дејтонског споразум и ја то никад нисам оспоравао. Моје оспоравање, када је у питању БиХ, односи се на оно што је урађено мимо Устава и мимо Дејтона, као и одлука високог представника. „У шесторки имате 50 кошева гдје свако жели да убаци свој кош. Ми смо непродуктивни зато што сви очекују да ће добити нешто што желе“, навео је Додик, нагласивши да „шесторку“ чине три различите стране и да она није компактна нити може бити тим, али може бити мјесто доношења важних одлука. Коментаришући споразум СНСД и СДП, оцијенио је да његова реализација иде тешко, али да СНСД стоји иза оног што је договорено и да чека да види шта ће бити испоштовано. „По неким питањима има разлике, али мислим да би било добро да се проведе споразум који смо договорили“, рекао је он.

Лидер СНСД-а каже да многи у БиХ желе да „развале“ тај договор, мада су се у почетку сви сложили са њим, док су касније покушавали да уграде и нешто своје. Према његовим ријечима, проблем је и у томе што се уплела и Европска комисија и ОХР, али и неке владе земаља региона. „Због оваквих ситуација аутентичну политику у БиХ је тешко изградити“, констатовао је Додик.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *