Вијести, Регион

Добој: Расте страх Срба повратника

reg-Zicani-most-koji-preko_620x0

Добој – Душка Ђурића (53) из засеока Трнићи код Стога, насеља 23 километра удаљеног од Завидовића, претукле су комшије Бошњаци, а највероватнији мотив напада је користољубље.

Ово су први резултати истраге, коју води полиција Зеничко-добојског кантона, након што се брутални напад догодио протеклог викенда.

„Пре пар дана сам продао овце једном полицајцу Бошњаку. Комшије су то знале и пре него што сам успео однети новац мајци у Модричу, где смо након рата саградили кућу, нападнут сам и новац је нестао“, рекао је Ђурић, који је након указане помоћи у завидовићком Дому здравља, па у Кантоналној болници у Зеници, ипак, на свој и захтев родбине, пребачен на даље лечење у добојску Општу болницу.

Иначе, нападнути Душко је у Трнићима код Стога осим своје чувао и имовину свог покојног брата Драге, који је преминуо пре месец дана.

Овај чин додатно је уплашио малобројне српске повратнике у Зеничко-добојском кантону, посебно у Завидовићима, на чије подручје се од предратних десет хиљада Срба вратило тек 300 породица.

И раније су се дешавали напади слични овоме, а у једном од њих је Спасенију Лазић, повратницу у насељу Долац, десет километара удаљеном од Завидовића, у њеној кући напао неидентификовани разбојник, наневши јој повреде у пределу леђа оштрим предметом.

Полиција Зеничко-добојског кантона на запомагање нападнуте по пријави њених комшија извршила је увиђај, али нападач није откривен. Повређена је пребачена у Дом здравља у Завидовићима, где је родбина дошла по њу из Руданке код Добоја, и пребацила је у добојску Општу болницу на даље лечење.

У Завичајном удружењу Завидовићана са седиштем у Добоју сматрају да су то већ опробани видови притисака на Србе повратнике да се иселе из Возуће, Стога, Доца, Бочиње, Бакотића и Крсног Поља, подозренских насеља дуж реке Босне у општинама Маглај и Завидовићи.

„Ово није добра порука и она негира искреност локалних власти у Федерацији да желе помоћи интензивнији повратак предратних становника Срба на овај део БиХ „, каже за наш лист председник Завичајног удружења Зоран Благојевић.

Пријава

Према подацима Српског грађанског већа, које има своје седиште у Зеници, за повратак у општине Зеничко-добојског кантона званично се пријавило 1.600 породица са 4.600 чланова. Међутим, констатовано је да је и након 18 година од завршетка ратног сукоба остварени повратак занемарљив.

Повреде

Благојевић је рекао да је група Бошњака, два сата после поноћи између петка и суботе, провалила у Ђурићеву кућу, извукла га на силу из кревета и испребијала. Према његовим тврдњама, по Ђурићевом телу видљиви су трагови тешких удараца.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *