Регион

Ђукановић веома задовољан Вучићем и подржава га – зна добро зашто

ТВРДИ ДА СЕ РУСИЈА ДИРЕКТНО МЕША У УНУТРАШЊЕ ПРОЦЕСЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

  • Жали се да је његов режим колатерална штета погоршања односа између Русије, NATO и Европске уније

        ЦРНОГОРСКИ премијер Мило Ђукановић оценио је данас да је доласком владе Александра Вучића на чело Србије, дошло до нове фазе у односима са Црном Гором и до „интензивног отопљавања“ односа две државе.

        „Живимо једно ново искуство, где се Србија не уплиће у оно што су унутрашњо-политички односи у Црној Гори. То је веома добро искуство. Сматрам да је веома благотворно, не само за Црну Гору, него као једна нова пракса у региону”, казао је Ђукановић у интервјуу Радију Слободна Европа.

        Упитан да ли ће Вучић надићи своју прошлост, црногорски премијер је казао да је „оптимиста када је у питању еволутивни процес у Србији“.

       „Присталица сам мишљења да треба дозволити људима, па и политичким структурама, да се мењају, а не остати заувек заробљен неком предрасудом о нечијим раним политичким радовима“, казао је Ђукановић.

        Он је мишљења да Вучић „озбиљно усмерава“ Србију путем европских интеграција, те да „треба разумети напор који он улаже“, имајући у виду „снажан отпор“  проевропској политици у Србији.

       „Не мењамо се сви једнако брзо. Логично је да се лидер брже мења од оне структуре која га подржава, тако да верујем да је логично да се премијер Вучић мења у овом смеру брже од његовог бирачког тела, али мислим да у томе сви морамо показати разумевање, стрпљење и пружити подршку“, казао је Ђукановић.

        Говорећи о односима са Москвом, црногорски премијер је оценио да се званична Русија последњих месеци „директно“ меша у унутрашња питања Црне Горе, позване почетком децембра да се придружи Северноатланском савезу.

        Ђукановић је казао да то мешање коинцидира са погоршањем односа на релацији Русија-NATO-ЕУ” и верује да  да би „отпор“ црногорској апликацији за чланство у Севернотланском савезу био мањи да се она догодила „коју годину раније“, када су Москва и Алијанса интезивно сарађивали.

        „Црна Гора је данас, нажалост, један колатерални ефекат онога што се догађа на геополитичкој сцени: озбиљно заоштравање односа на релацији Русија-NATO“, мишљења је председник црногорске владе.

Мило Ђукановић

Мило Ђукановић

Ђукановић каже да је изненађен понашањем званичне Москве и жали због тога и убеђен је да „Црна Гора не сме и да неће посустајати“.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара