Вијести, Регион

„Ђинђићевци“ показали да не разумеју његов заокрет у последњој години живота

ОРГАНИЗОВАЛИ СВОЈУ ТРИБИНУ „ТЕСТАМЕНТ ЗОРАНА ЂИНЂИЋА“

  • Ево на шта је бивши премијер Зоран ЖИВКОВИЋ свео Ђинђића: „Да је Зоран жив, Србија би ушла у Европску унију 2013. године заједно са Хрватском, реформа правосуђа, образовања, чак и спорта и културе би била завршена, Телеком би био приватизован, била би завршена децентрализација, као и реструктурирање ЕПС“
  • ФАКТИ: Ово „Телеком би био приватизован“ само потврђује да Живковић и остали верују – само не смеју ни себи да признају – да би Ђинђић ради мање-више све исто што и Вучић, а разлику би правило то што он није био „курсаџија“. Али, много је важније што ни он ни остали „Ђинђићеви сарадници“ не разумеју ни зашто је Ђинђић убијен, ни да Србија не ни до данас не би била у ЕУ. Можда и зато што он то не би хтео

        СРБИЈА је много пропустила после убиства премијера Зорана Ђинђића, а да је атентат био неуспешан – данас би земља била чланица Европске уније, имала би јасну економску ситуацију, реформе би биле извршене, а статус Косова дефинисан, оценили су његови некадашњи сарадници.

        На трибини „Тестамент Зорана Ђинђића“ коју је организовала Нова странка, лидер те партије, Зоран Живковић је, говорећи о тадашњим плановима владе и како би Србија изгледала да премијер није убијен, рекао да данас у Србији не би било „политичарења у области економије“, као и да би била завршена приватизација предузећа.

         „Да је Зоран (Ђинђић) жив, Србија би ушла у Европску унију 2013. године заједно са Хрватском, реформа правосуђа, образовања, чак и спорта и културе би била завршена, Телеком би био приватизован, била би завршена децентрализација, као и реструктурирање ЕПС“, рекао је Живковић.

        Он сматра и да у том случају, партизани сигурно не би били изједначени са четницима.

         „Данас не би било пренемагања на политичкој сцени, да ли можете да замислите Зорана да каже како много ради, да први долази на посао…“, упитао је Жиковић и прокоментарисао да не би било ни „политичара са дијагнозом“ јер је Ђинђић увео правило да функционери морају имати лекарско уверење.

        Живковић је навео и да српска влада „не би била влада курсаџија“ и да би Србија била нормална земља.

        Оценио је и да не би било лако, да би било проблема, али да би методологија решавања проблема данас била другачија.

         „Ми морамо да наставимо да спроводимо његове идеје, због свих нас, због будућих генерација. Ми морамо да завршимо тај посао на добробит Србије“, истакао је Живковић.

        Потпредседник Ђинђићеве владе Жарко Кораћ подсетио је окупљене да је некадашњи председник Демократске странке и премијер био неформалан човек који је веровао да „колико смо ми бољи, толико ће и држава бити боља“.

        Подсетио је да, док је био жив, није имао ширу подршку, да је био прилично несхваћен и да је изазивао отпор.

         „Није се удварао грађанима… сматрао је да Србија треба коренито да се мења“, рекао је Кораћ и указао да Европа 2015. и 2001. године није иста, те да је и Ђинђић указивао тада да је време на нашој страни.

         „Нама се данас не отварају поглавља зато што се не испуњавају све ставке из Бриселског споразума. Још је Ђинђић говорио да ће то бити највећа препрека на путу ка ЕУ“, истакао је он.

        Он је констатовао да је „тужна истина да је тестамент Зорана Ђинђића остао непрочитан“.

        Историчарка Латинка Перовић сматра да је Србија много изгубила после његовог убиства подсетивши на његову реченицу да Србија не сме да остане земља у оставинској расправи.

         „Ђинђић је био брутално заустављен, а са њим и промене које Србију и дан данас држе у месту“, закључила је она.

„Ђинђићевци“ показали да не разумеју његов заокрет у последњој години живота

„Ђинђићевци“ показали да не разумеју његов заокрет у последњој години живота

О убијеном премијеру говорила је и министарка у Ђинђићевој влади Гордана Матковић, као и професор универзитета Новица Милић.

Премијер Србије Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *