Вијести, Регион

Ђилас ће бити народни посланик

Да ли Драган Ђилас има подршку да остане на челу Демократске странке биће јасније већ 30. марта, за када је предвиђена седница Главног одбора ДС-а. Евентуално неизгласавање његовог извештаја о резултатима управо завршених избора, значиће заправо његову смену са места председника ДС-а. А таквих захтева већ има, иако о њима нико не жели званично да говори.

1342910_Dragan_Djilas

Ђилас који је први на изборној листи ДС-а за републички парламент, како сазнајемо, прихватиће мандат народног посланика, неће се предати без борбе. Како се може чути у круговима блиским лидеру странке, Статут ДС-а свакако прописује изборну скупштину странке најкасније у року од 180 дана од избора за народне посланике или председника Републике, тако да су захтеви за Ђиласову смену „беспредметни”. На изборној скупштини странке свако ће моћи да се кандидује за председника ДС-а, а један од главних претендената на ту функцију је, наводно, Драган Шутановац.

Поједини извори из те странке уверени су да ДС неће пропасти, упркос томе што је практично једва прешла цензус на ванредним парламентарним изборима, али истичу да ће се ипак тек у наредних неколико месеци, односно када прође изборна скупштина, видети каква јој је будућност. Ђиласу наруку свакако иде бојазан у делу чланства да ће им још једно цепање странке, попут недавног које је иницирао почасни председник Борис Тадић, бити и последње.

Седница Председништва ДС-а, на којој ће се анализирати резултати ванредних парламентарних избора, заказана је за предстојећу недељу, а седница Главног одбора седам дана касније – 30. марта, изјавила је јуче портпарол ДС Александра Јерков. Она је у страначком саопштењу навела и да ће на седници Главног одбора, у складу са страначким Статутом ДС, бити донета одлука о одржавању Изборне скупштине ДС-а. Састанци свих органа ДС-а, на којима ће се анализирати резултат ванредних парламентарних избора, биће одржани наредних дана, истакла је портпаролка ДС-а. Како сазнајемо, седница Политичког савета заказана је за сутра.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *