Вијести, Регион

Директори јавних сервиса: РАК штити приватне интересе регионалних играча

35239_vest_РТРС-фронтал-фото

Генерални директори три јавна сервиса у БиХ: РТРС-а, РТВ ФБиХ и БХРТ-а упозорили су данас јавност и надлежне органе да скандалозни приједлог Савјета РАК о смањењу маркетиншког времена, истичући да би примјена те одлуке довела до губитка осам до десет милиона КМ прихода годишње и драматично угрозила функцију јавних сервиса.

У саопштењу које су потписали Драган Давидовић, Џемал Шабић и Мухамед Бакаревић истиче се да је РАК на ванредној сједници 5. јула усвојило је Нацрт одлуке о даљем смањивању маркетиншког времена за јавне емитере за двије минуте.

– Упадљиво је да је Савјет РАК-а свој приједлог донијело на ванредној сједници и у журби, усред сезоне годишњих одмора планирајући да се јавна расправа оконча до 6. септембра. Јавност подсјећамо да је Савјет РАК-а у техничком мандату и да је одлука темпирана у вријеме када је окончан конкурс за избор нових чланова Савјета, наводе директори три јавна сервиса.

Подсјећају и да је Савјет РАК-а прије двије године напрасно смањило минутажу маркетинга јавним сервисима са осам на шест минута.

– Колика је некоректност РАК-а потврђује и чињеница да одговорни људи Агенције нису испоштовали договор са састанка од 2. априла када су генерални директори три јавна емитера затражили помоћ Агенције на заустављању алармантног пада убирања РТВ таксе, наводи се у саопштењу.

Директори јавних сервиса истичу да, осим што је РАК ускратио подршку јавним сервисима проглашавајући се ненадлежним када је у питању примјена Закона о јавном радиотелевизијском систему, извео је нови удар предлажући да се смањи маркетиншко вријеме.

– РАК је овим потезом показао двије ствари: устукнуо је под притиском комерцијалних станица штитећи приватне интересе прије свега регионалних играча и њихових лобија који не плаћају ПДВ за маркетиншке услуге у БиХ и друго, Нацрт одлуке није поткријепљен никаквом анализом трошкова прихода, финансијске ситуације и пада прихода од РТВ таксе која би морала предходити сваком озбиљном приједлогу, наводи се у заједничком саопштењу директора РТРС-а, РТВ ФБиХ и БХРТ-а.

Додаје се да јавни сервиси, а ни заинтересирана јавност, нису упознати на чему се заснива аргументација пет приватних ТВ станица на челу са ОБН-ом да се јавним сервисима одузму двије минуте маркетиншког времена, односно приход и истиче да се на овај начин додатно слабе јавни сервиси на рачун приватних станица.

– Крајњи је тренутак да босанскохерцеговачко друштво схвати значај и функцију јавних сервиса чија је мисија да одрже највише стандарде јавног емитирања, који је у служби јавности, а не стакехолдерс-а и њихове зараде/профита, пише у саопштењу.

Директори три јавна сервиса најављују енергичну правну битку против предложене одлуке РАК-а чија би најдиректнија посљедица била уништавање система јавног емитовања.

Адвокатски тим БХРТ-а, РТВ ФБиХ и РТРС поднијеће надлежном суду тужбе против чланова Савјета РАК-а, а тражиће се судско поништавање незаконите и скандалозне Одлуке РАК-а.

Генерални директори три јавна сервиса у БиХ тражиће подршку јавности, својих запослених, њих 1.800 чија је егзистенција најдиректније угрожена, EBU-а, ОЕБС-а, OHR-а и амбасада чланица PIC-а.

Генерални директори три јавна сервиса подсјећају јавност да реформа јавног радиотелевизијског емитовања представља 16. услов из Споразума о стабилизацији и прикључивању Босне и Херцеговине Европској унији.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *