Регион

Диковић: Србија није војно угрожена, војска спремна да реагује на све претње

ljubisa-dikovic

Београд — Начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Љубиша Диковић каже да Србија није војно угрожена, али истиче да је војска спремна да реагује на све претње.

“Актуелна безбедносна ситуација у Копненој зони безбедности је осетљива, с тим да Војске Србије у тој зони има улогу најзначајнијег фактора стабилности”, рекао је Диковић у интервјуу новосадском “Дневнику”.

Он је рекао да су, за мање од пола године, била три напада с простора Косова и Метохије на Контролно-безбедносни пункт МУП-а Србије код села Добросин и додао да ВС “професионално извршава своје задатке и имамо способност да обезбедимо безбедност грађана Србије у свим могућим сценаријима”.

Диковић је напоменуо да су најбитнији фактори угрожавања безбедности етнички и религијски екстремизам, међународна мрежа организованог криминала и илегална миграција.

Ти безбедносни изазови додатно поспешени светском економском кризом, упозорио је он, “нису само наши него се односе и на друге земље у региону, па је кључ њиховог решавања у сарадњи с другим земљама”.

Начелник Генералштаба ВС је подсетио да је прошле године остварен велики број међународних активности у обуци, заједничких вежби, школовања и усавршавања и додао да ће бити настављено продубљавање таквог вида сарадње.

“Припадници ВС тренутно су ангажовани у шест мултинационалних операција Уједињених нација, недавно је упућен један вод у мисију УН у Либану”, казао је Диковић и додао да је ВС спремна да током ове године повећа ангажовање наших припадника у мултинационалним операцијама у Либану, Сомалији и Уганди.

vojska-Srbije-

Он је истакао и да је интересовање младих за конкурсе на Војну академију и за добровољно служење војног рока велико напомињући да је прошле године поднето више од 27.000 молби за пријем у професионалну војну службу, у својству професионалног војника.

Диковић је подсетио и на то да је у току процес увођења верске службе војсци и напоменуо да су до сада обављени разговори о томе са великодостојницима Српске православне цркве, Римокатоличке цркве и Исламске заједнице Србије.

Договорен је заједнички избор 17 богослужбених простора у ВС и изабрани су подофицири за дужност помоћника војних свештеника а у току је пријем прве групе од 15 војних свештеника. Очекује се да ове године заживи верска служба у ВС, рекао је Диковић и истакао да ће успостављање верске службе имати позитиван утицај на оперативне способности ВС.

(Танјуг)

Коментариши чланак

Коментара