Вијести, Регион

Дик Марти: Запад није очекивао овакав извјештај!

Извјештај тужиоца Клинта Вилијамсона представља изненађење за западне владе које нису очекивале да ће изаћи са позитивним резултатима, рекао је Дик Марти.

Бивши извјестилац Савјета Европе Дик Марти је у интервјуу за швајцарски радио СРФ рекао да јуче представљен извјештај главног тужиоца за истрагу о трговини људским органима на Косову и Метохији 1999. године Клинта Вилијамсона, представља пријатно изненађење јер „није много људи очекивало овако позитивне резултате“.

Вилијамсон говори о злочинима против човјечности и он то не говори олако већ зна шта то подразумијева, каже Марти указујући да је зато његов извјештај од изузетног значаја.

„Доказе је било тешко изнијети јер свједоци немају повјерење у косовско правосуђе и међународно судство, а за то постоје разлози“, каже он и подсјећа да су свједоци у неким случајевима застрашивани, да им се пријетило, а неки су и нестали.

Марти каже да дијели оптимизам Клинта Вилијамсона у вези с тим да ће бити пронађени и докази за трговину органима који недостају.

„Он говори и о злочинима против човјечности, мучењима. Ја никад нисам у први план ставио трговину органима. Говорио сам о неким случајевима, а Вилијамсон је дошао до истог резултата“, каже он.

Марти истиче да су „европске владе као и америчка влада данас изненађене јер нису очекивале да ће Вилијамсон изаћи са позитивним резултатима“.

Прије три године, када је истрага почела, није се ни помишљало да ће се формирати суд који треба да испита наводе.

„То значи да су сви били увјерени да Вилијамсон неће пронаћи потврду Мартијевог извјештаја. Данас се догодило супротно и мислим да су, дипломатски гледано, они у тешкој ситуацији јер суд сада мора да се формира“.

Бивши извјестилац Савјета Европе Дик Марти - Фото: ФОНЕТ

Бивши извјестилац Савјета Европе Дик Марти – Фото: ФОНЕТ

Иако Вилијамсон није навео имена већ је рекао да је ријеч о некадашњим високим кадровима ОВК, за Мартија је сасвим јасно ко су они.

Бивши извјестилац ЕУ изразио је наду да ће они бити приведени правди јер грађани Косова, по његовом мишљењу, заслужују да коначно у косовској политици буду лидери чистих руку.

„Досад су везе између високе политике и организованог криминала биле толико велике да није могла да се изгради нормална власт, а за то велику одговорност сноси и међународна заједница“, закључио је Марти.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *