Вијести, Регион

Девенпорт неинформисан као Коштиница о Сребреници и гасоводу

А КОБАЈАГИ НИЈЕ ВИДЕО НИ „РЕЗОЛУЦИЈУ О СРЕБРЕНИЦИ“ КОЈУ НАМЕЋЕ ЊЕГОВА ЗЕМЉА

        АМБАСАДОР Европске уније (ЕУ) у Србији Мајкл Девенпорт рекао је данас да није најбоље разумео изјаву министра спољних послова Ивице Дачића о томе да је Европска Унија (ЕУ) наводно наговарала Русију да гасоводом заобиђе Србију.

        „То је велики пројекат, недавни разговори ће бити настављени како би се повезали Србија и Бугарска“, казао је Девенпорт у Ваљеву где је обишао породице чији су домови саграђени средствима ЕУ кроз програм помоћи поплављеним подручјима.

        Он није желео да коментарише резолуцију о Сребреници због тога што текст није видео, али је вође земаља у региону позвао на помирење и предочио како је прилика за то предстојећи скуп у Поточарима.

        Девенпорт је оценио да подизање зида између Мађарске и Србије није начин решавања проблема, који две земље морају решити на правно утемељеном основу и најавио да ће, колико зна, тим поводом ускоро бити одржана заједничка седница влада Мађарске и Србије.

        Он је у Ваљеву прво резговарао с градоначелником Станком Терзићем, а потом је посетио домаћинства Ивана Станировића у селу Бело Поље, односно Миодрага и Божидара Поповића у селу Вујиновача. Станимировић је добио мотокултиватор, док су Поповићима изграђене нове куће.

        „Европска унија је до сада уложила у обнову Ваљева (и околине) око 2,1 милиона евра, а у наредне две године, кроз пројекат превентивног регулисања водотокова реке Колубаре и њених притока биће уложено 2,8 милиона евра“, рекао је Девенпорт новинарима у Вујиновачи, селу на обронцима планина Медведник и Јабланик.

Мајкл Девенпорт

Мајкл Девенпорт

Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима Србије вредан 30 милиона евра финансиран је из предприступних фондова IPA. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине, које су највише погођене поплавама. Уз Ваљево, помоћ су добили и Бајина Башта, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *