Регион

Десет година од убиства Слободана Милошевића

СА СВЕЧАНЕ АКАДЕМИЈЕ ЗАТРАЖЕНО ОД УН ДА СЕ ИСТРАЖЕ ОКОЛНОСТИ ПОД КОЈИМА ЈЕ УМРО У ХАГУ

  • МИРА МАРКОВИЋ: „Његова државничка, политичка, морална и лична супериорност у Хагу је завештање млађим генерацијама, а гласи – отпор насиљу је света дужност народа и човека, а слобода је највећа вредност народа и човека на свету. Србија 2000. изгубила слободу и Слободана када га је марионетска власт послала у Хаг. Ако образовни и храбри људи добију битку против конзервативизма и неоколонијализма, пред нама је време слободе равноправности и просперитета”
  • НИКОЛА ШАЈИНОВИЋ: Време ће тек судити о Милошевићу, књига историје је још отворена. Истина полако излази на видело. Милошевић је човек који је храбро стао на размеђе историје, а за своја уверења је платио највишу цену. Његови страни противници су поновили модел опробан на Милошевићу и направили хаос на три континента
  • КЛАУС ХАРТМАН: Милошевићева смрт је за Хашки трибунал била једни излаз из суђења без преседана. Милошевић је био мудар политичар, национални и међународни херој и изузетна личност. Протестујемо што његова смрт још није непристрасно истражена и они који су за то одговорни не смеју остати некажњени, а то су исти они који су разорили Југославију

     

Мира Марковић: Југославија је била прва жртва неоколонијализма у Европи

    НА СВЕЧАНОЈ академији одржаној данас поводом десетогодишњице смрти Слободана Милошевића затражено је од УН да преиспитају околности његове смрти, а супруга бившег председника Србије и СРЈ Мира Марковић је из Москве поручила да је Југославија била прва жртва неоколонијализма у Европи.

         „Слободан је пружао отпор новом хегемонизму, сачувао независност земље и успео да земља и под санкцијама има боље животне услове него неке земље у окружењу које нису имале санкције, али јесу имале политичку подршку оних који су нам санкције увели”, рекла је Марковић у фоно-поруци емитованој на скупу „Десет година од убиства у Хашком трибуналу“.

         Супруга бившег председника Србије и СР Југославије је на академији, коју је организовало Удружења Слобода, казала да је Милошевић пружао отпор конзервативизму и колонијализму, и да је био носилац идеје економске, политичке и социјалне реформе крајем осамдесетих година.

         „Његова државничка, политичка, морална и лична супериорност у Хагу је завештање млађим генерацијама, а гласи – отпор насиљу је света дужност народа и човека, а слобода је највећа вредност народа и човека на свету”, истакла је она.

         Како каже, Милошевићеве тековине су територијална целовитост, државна независност и национална солидарност.

         Она је рекла да је Србија 2000. године „изгубила слободу и Слободана када га је марионетска власт послала у Хаг“.

         „Ако образовни и храбри људи добију битку против конзервативизма и неоколонијализма, пред нама је време слободе равноправности и просперитета”, рекла је Марковић.

         „Желим народу живот у независној земљи и да могу да живе од свог рада“, поручила је она, додајући да то данас није лако, пошто светска политика креира животе малих држава.

         Председник немачког и потпредседник светског Савеза слободних мислилаца Клаус Хартман је рекао да је Милошевић био мудар политичар, национални и међународни херој и изузетна личност.

         „Протестујемо што његова смрт још није непристрасно истражена и они који су за то одговорни не смеју остати некажњени, а то су исти они који су разорили Југославију”, рекао је Хартман.

         Према његовим речима, смрт Милошевића је за Трибунал била једни излаз из суђења без преседана.

         Хартман је рекао да је указивано Хашком трибуналу на здравствено стање Милошевића и да је више пута Трибунал одбио да му обезбеди одговарајућу здравствену негу.

         Блиски сарадник Милошевића и бивши премијер Србије Никола Шаиновић је рекао да ће тек судити време о Милошевићу и да је књига историје још отворена.

         „Истина полако излази на видело. Милошевић је човек који је храбро стао на размеђе историје, а за своја уверења је платио највишу цену. Његови страни противници су поновили модел опробан на Милошевићу и направили хаос на три континента”, рекао је Шаиновић.

         „Нека му је вечна слава“, изјавио је Шаиновић, након чега су се зачули узвици “Слобо, слободо”.

         Генерал Милош Ђошан је рекао да је Милошевић био визионар и да је први препознао опасност са Запада, као и да је српски народ једини на свету који је свог председника, којег је сам изабрао, изручио страном нелегалном суду.

         На академији су пуштени видео снимци Милошевићевих говора, на Газиместану 28. јуна на прослави 600 година Косовске битке, говор 2. октобра 2000. године и други.

         У културно-уметничком програму су учествовале и уметнице Ивана Жигон и Мерима Његомир.

Поводом десетогодишњице смрти Слободана Милошевића

Поводом десетогодишњице смрти Слободана Милошевића

Милошевић је умро у притворској јединици Хашког трибунала за бившу Југославију 11. марта 2006. године.

Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу објавио је 27. маја 1999. године, током НАТО бомбардовања СРЈ, оптужницу против Милошевића.

Ухапшен је 1. априла 2001. а изручен Хашком трибуналу 28. јуна исте године.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара