Вијести, Регион

Демократски фронт за забрану доласка пропагатору „природне Албаније”

Подгорица – Демократски фронт (ДФ) захтева да држава забрани улазак Коче Данаја, лидера партије која ради на пројекту „Велике Албаније”, који је поручио да ће током овог месеца посетити „албанске територије у Плаву и Гусињу”.

Природна Албанија -мапа

Природна Албанија -мапа

„Ако је Црна Гора независна и суверена држава, а њен највиши правни акт обавезује надлежне државне органе да штите њену сувереност и територијални интегритет, неопходно је да на најаве о евентуалној посети Плаву и Гусињу од стране Коче Данаја, промотора идеје ’велике Албаније’ и лидера листе ’За природну Албанију’, држава делује превентивно и поменуту особу прогласи за персону нон грата и тиме јој ускрати сваку могућност уласка на нашу територију”, саопштио је функционер ДФ Милун Зоговић.

Он каже да, ако изостане јасна и недвосмислена реакција надлежних органа, поводом најављене посете Данаја Плаву, поставиће се питање под чијим покровитељством он планира да обилази Плав и Гусиње.

„На неопходност предузимања оваквих мера упућује обавезност заштите уставног поретка државе Црне Горе промовисаног кроз начело суверености и забрану нарушавања територијалне целокупности”, наводи Зоговић. „Идеолошке аспирације поменуте особе, оличене у претензијама одвајања делова наше територије и њиховог насилног припајања такозваној природној Албанији, довољан су повод за јасну и недвосмислену реакцију државе, која не сме дозволити промоцију и подстицање сепаратизма и сецесионизма на сопственој територији.”

Како су пренеле подгоричке „Вијести”, Данај је најавио да ће током овог месеца посетити „албанске територије у Плаву и Гусињу, а главна тема биће нужност формирања природне Албаније”. Он, међутим, није прецизирао са ким ће се састати током посете Плаву, али није испустио да на својој фејсбук страни најави да ће приликом прве званичне посете Црној Гори „промовисати уједињење Албанаца у региону”.

Данај и његова организација залажу се за формирање албанске државе у чијем ће саставу бити Косово и делови Србије, Црне Горе, Македоније и Грчке у којима живе Албанци.

Пројекат „Природна Албанија”, о којем је „Политика” већ писала, Данај је покренуо пре четири године, најављујући да ће Међународном суду правде у Хагу поднети жалбу у којој ће тражити да се пониште решења донета на Лондонској конференцији. Он је тада казао да би припајање делова суседних држава било организовано након одржавања референдума међу албанским становништвом.

Иако је прошле године покренуо петицију за формирање природне Албаније, захтевајући да иза ње стану Албанци и у земљама западне Европе, нико од албанских политичара у Црној Гори није званично стао уз њега. Једина парламентарна партија у региону која сарађује са Данајем јесте косовски покрет „Самоопредељење” Албина Куртија.

Данај је крајем прошле године посетио Сједињење Америчке Државе, где је формирао огранке организације, а на чело мичигенске експозитуре постављен је бивши функционер Демократског савеза и први албански посланик у црногорском парламенту Љека Љуљђурај. Некадашњи високи функционер најстарије албанске партије у Црној Гори задужен је за формирање огранака те организације и у другим градовима САД.

За потпредседнике америчке експозитуре Данајеве организације изабран је Ружди Ђокај и Рок Дедвукај, један од двојице америчких држављана пореклом из Малезије, којег је црногорска полиција ухапсила 2006. године у акцији „Орлов лет”. У организацији су и њихови сународници из Тузи и околине: Ђон П. Љуцај, Лоренц Алекси, Симон Сиништај, Агрон Мартини, Фран Леши Ивезај, Дод Ницај, Никола Ђонај, Ник Ђонај, Гани Виља и Еварист Ватеникај.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *